logo F1online.sk

Aj po tej chybe som mohol vyhrať, tvrdí Bottas

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala14. 10. 2020

Valtteri Bottas sa o pozíciu lídra VC Eifelu pripravil v trinástom kole, keď neodhadol brzdenie v prvej zákrute, vyšiel mimo trať a pustil cez seba Lewisa Hamiltona. Zdalo sa, že tým jeho nádeje na víťazstvo pohasli, no Bottas má iný názor.

Fínsky pretekár by zrejme tak či tak nakoniec odstúpil. O pár kôl neskôr totižto začal hlásiť výpadky výkonu, kvôli ktorým mu dal Mercedes pokyn odstaviť monopost v garáži. Z tohto pohľadu sa teda nič nemení, ale z pohľadu Bottasovej pohody bude dôležité vnímať Veľkú cenu Eifelu ako šancu na víťazstvo — aj napriek chybe v prvej zákrute.

“Stále som mal šancu vyhrať, pretože kvôli tomu som sa pomerne skoro vybral cestou dvojzastávkovej stratégie. A myslím si, že nakoniec bola dvojzastávková stratégia najlepšia,” ohradil sa Bottas voči kritikom, podľa ktorých opäť raz nepodal výkon hodný pilota útočiaceho na majstrovský titul. “Vedel som, že hrám o všetko, a to dokonca aj po tom prebrzdení. Potom prišla tá vec s motorom, nemohol som tomu uveriť.”

Bottasovo prebrzdenie prišlo v momente, keď viacerí piloti hlásili prvé kvapky. Silnejší dážď nakoniec neprišiel, no v chladnom vzduchu zohralo aj týchto pár kvapiek dôležitú úlohu.

Prebrzdil vraj práve kvôli nim. “Myslím si, že to bolo kvôli tej prehánke. Keď som brzdil, tak som mal oveľa slabšiu priľnavosť a zrazu sa mi zablokovali kolesá. Bol som prvý, kto vchádzal do tej zákruty. Lewis určite rýchlo zbadal, že som prebrzdil. Mal šancu zareagovať.”

“Bola to chyba, ale v ťažkých podmienkach. Keď som zastavil, a potom zacítil, že pneumatiky začínajú fungovať, a keď som sa dostal cez Ricciarda, pomyslel som si, že stále to môže dopadnúť naozaj dobre. Aspoň som vedel, že ma čakajú dve zastávky.”

“Fáza VSC bola z môjho pohľadu možno trochu nešťastná, pretože ostatní dostali pitstop zadarmo. V každom prípade by som mal šancu,” dodal Bottas.