logo F1online.sk

Hulk o Szafnauerovom telefonáte: Myslel som si, že žartuje

Nico Hülkenberg
© Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala15. 10. 2020

Ak vo Veľkej Británii dal Racing Point Nicovi Hülkenbergovi vedieť, že bude potrebovať jeho služby, päť minút pred dvanástou, tak na Nürburgringu mu to oznámil po dvanástej. Nečudo, že si nemecký pretekár najskôr myslel, že ide o žart zo strany Otmara Szafnauera.

Telefonát totižto dostal menej ako hodinu pred tretím tréningom. Dobre si uvedomoval, že ten už nestihne, a tak naskočiť priamo do kvalifikácie bez akejkoľvek prípravy by bola extrémne náročná úloha. Hulk ju ale musel zvládnuť, nešlo o žiaden vtip.

“S jedným kolegom som bol doma v Kolíne, v piatok večer bol lyžovať. Takmer som šiel s ním, ale nakoniec som to odmietol, bol som teda čerstvý,” vysvetľuje Nico Hülkenberg pre AMuS. “Keď mi zazvonil telefón, boli sme na káve. Už predtým som dostal od Otmara správu na whatsappe. Chcel vedieť, kde som a či mám so sebou prilbu.”

“Pomyslel som si, čo mi to tu píše? Potom zavolal a povedal, že musím čím skôr prísť. Najskôr som si pomyslel, že to bude vtip, že sa to nemôže stať zas. Ale on povedal, že Lance sa necíti dobre a že pravdepodobne nebude môcť jazdiť. V skratke: mal som prísť.”

“Popoludní som aj tak chcel ísť na Nürburgring, mal som tam nejaké ďalšie stretnutia. Tak som odišiel o čosi skôr a vo väčšom zhone,” ozrejmil Hulk, ktorý má na konte už viac bodov ako Williams, Haas a Alfa Romeo dokopy.

Technický riaditeľ Racing Pointu po víkende vysvetľoval, že Nica Hülkenberga čakala ešte o niečo väčšia výzva ako doraziť na okruh načas. V tohtoročnom aute síce sedel už v Silverstone, ale odvtedy prešiel monopost výraznejšou zmenou. Racing Point nasadil okrem iného aj vylepšené zavesenie, ktoré vyvinul vďaka Hülkenbergovým postrehom z Veľkej Británie.

“Áno, pri riadení sa niečo zmenilo,” pokračoval Hulk vysvetľujúc, že v monoposte sa musel učiť jazdiť nanovo. “Z riadenia som mal úplne iný pocit ako v Silverstone, najskôr som sa mu musel prispôsobiť. Pár kôl vám potrvá, kým sa aklimatizujete.”

Jeho druhé vystúpenie v tejto sezóne bolo ešte náročnejšie ako to prvé. “Áno, bolo to ťažšie. V pamäti som mal ešte stále tú skúsenosť zo Silverstonu. Bol to ten istý tím, v podstate rovnaké auto, ale niečo sa od mojich dvoch jázd v Silverstone zmenilo.”

“A je to aj iný okruh. Keď máte skočiť rovno do kvalifikácie, nie je to ako hodiť niekoho do hlbokej vody, ale hodiť niekoho do hlbokej a ľadovej vody. Už od začiatku mi bolo jasné, že z lepšieho ako posledného miesta nebudem štartovať. Akýkoľvek iný výsledok by sa rovnal zázraku. Bol som spokojný so svojím časom na kolo a tiež s tým, ako sa počas tých štyroch kôl zlepšoval,” konštatoval spokojný Hülkenberg.