logo F1online.sk

AlphaTauri je pripravené na predstavenie novej identity. Vrátia sa býci do názvu?

Júki Cunoda
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 11. 2023

Očakávali sme, že v druhej polovici novembra nám už bude dávno známe nové meno stajne, ktorá nesie v tomto roku naposledy meno AlphaTauri. V minulosti bola známa aj ako Toro Rosso a Minardi. Red Bull však v tomto roku prehodnocoval svoju ďalšiu stratégiu a rozhodol sa, že tím sa musí stať sebestačným. Začala sa preto honba za veľkými sponzorskými zmluvami.

Za posledný rok sa objavilo množstvo špekulácií o ďalšej budúcnosti stajne z Faenzy. Začalo to správami o možnom predaji tímu, ktorý musel Red Bull v posledných rokoch štedro dotovať, aby zaplnil medzery v jeho skromnom financovaní. Keďže však z investičného hľadiska nedáva zmysel teraz predávať, rozhodli sa v Salzburgu inak a prijali niekoľko kľúčových rozhodnutí.

Vývoj stajne sa vrátil späť do Anglicka, kde sa v „Motorsport Valley“ nachádzajú všetky najchytrejšie mozgy. Aerodynamické oddelenie sa dočasne presťahovalo do Bicesteru, ale tam sa dlho nezdrží. S pokračujúcim náborovým procesom sa v budúcom roku presunie do Milton Keynes, kde sa v súčasnosti stavia nová továreň priamo naproti centrále Red Bullu.

Okrem rozšírenia personálnej a technickej základne je nevyhnutné doplniť financovanie. Z premenovania Toro Rosso na AlphaTauri nedokázal Red Bull vytrieskať prakticky nič, a tak je nevyhnutné pozrieť sa na to prakticky. Predaj mena tímu F1 výdatne pomôže po ekonomickej stránke.

Vrátia sa býci do názvu?

Ani pred poslednými pretekmi sezóny však nevieme, aká bude nová identita stajne. Podľa posledných informácií sa z nej však nestane žiadny „BOSS“, ale vráti sa k pôvodnému odkazu na Red Bull, pričom sa hovorí o mene „Racing Bulls“.

Portál Motorsport.com informuje, že počas Veľkej ceny Las Vegas dokončil tím okolo generálneho riaditeľa Petra Bayera plány na zahrnutie dvoch amerických sponzorov do názvu. Kedy sa to konečne dozvieme? Nuž, začiatkom budúceho mesiaca musí byť zverejnená prihláška na novú sezónu, takže nás od oficiálneho odhalenia delia už len dni.

„Vrátime sa k všeobecnej identite,“ odhalil Bayer pre Motorsport.com. „Bude to rovnaké ako v časoch Toro Rosso. Vraciame sa teda späť a bližšie k rodine Red Bullu. Objavíme sa však s partnermi, ktorí majú právo tvoriť názov stajne.“

„Zmeníme názov spoločnosti, zmeníme identitu, logo a všetko. Uvidíte kompletný reštart a kompletný rebranding. O názve tímu rozhodli akcionári a ja ho musím tajiť až do okamihu zverejnenia, čo je veľmi ťažké!“ vyhlásil ešte stále generálny riaditeľ stajne s názvom AlphaTauri.

Ten verejnosti potvrdil aj dôležitosť osoby Daniela Ricciarda, ktorý zjavne stále priťahuje nemalý záujem. Drive to Survive spolu s Austrálčanovou hviezdou vraj výrazne pomohli zohnať americké peniaze pre podporu stajne. „Keďže máme v súčasnosti takú dobrú trakciu na americkom trhu, našli sme tieto dve spoločnosti, ktoré si navzájom rozumejú. Mali sme veľmi dobré stretnutie s týmito dvoma novými veľkými partnermi. Veľmi dobre si rozumeli,“ povedal s radosťou Bayer.

„Hovorili sme o tom, kedy to oznámime a ako to urobíme. Povedali sme im o nutnosti zverejniť prihlášku a o odhalení nových lakovaní. Vtedy začali priam chrliť nápady. Spustili taký brainstorming, až ma to skutočne vydesilo. Mali niekoľko veľmi veľkých nápadov. Majú veľké myšlienky, dokonca väčšie ako by sme si my trúfli vymyslieť,“ dodal boss AlphaTauri.

Súvisiace články