logo F1online.sk

Súperi jazdili vo vlastnej lige, hodnotí Ricciardo fiasko AlphaTauri v Las Vegas

Daniel Ricciardo
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 11. 2023

Veľká cena Las Vegas nepriniesla rozuzlenie v boji o siedme miesto Pohára konštruktérov medzi Williamsom a AlphaTauri. Oba celky prichádzali do Nevady optimisticky naladené, ale odchádzali so sklonenými hlavami frustrované z vlastného výkonu. Aj keď posledný víkend predstavoval ideálnu šancu na body, Williams i AlphaTauri opúšťali Las Vegas s okrúhlou nulou.

Hlavne Williams sa na nové podujatie tešil, keďže kombinácia dlhých roviniek a nízkych teplôt mala monopostu FW45 dokonalo vyhovovať. Ani AlphaTauri nebolo úplne bez šance. V záverečnej fáze sezóny mal tím fantastickú formu a v takom Mexiku bol Daniel Ricciardo nesmierne silný. Medzi týmito dvoma okruhmi pritom existuje zopár paralel, ktoré mali hrať do karát talianskej stajni.

Tieto predpoklady sa však nakoniec ukázali ako obyčajné plytvanie papierom. Williams sa predviedol aspoň v kvalifikácii, ale AlphaTauri bolo po celý víkend absolútne neviditeľné. Lepším z dvojice pilotov bol tentokrát Daniel Ricciardo, ktorý sa kvalifikoval na pätnástom a finišoval na štrnástom mieste zo sedemnástich klasifikovaných.

„Na víkend som pricestoval optimistický naladený,“ povedal austrálsky pretekár, ktorého cituje Motorsport.com. „Existovala šanca, že to bude dobrých pár dní, aj keď sa tiež mohol stať pravý opak. Bohužiaľ, druhá možnosť sa stala skutočnosťou.“

„Vedeli sme, že na štarte a pri reštartoch pretekov sa budeme trápiť, pretože zahrievanie pneumatík na hladkom asfalte nám rozhodne nešlo. Napriek tomu som si však hovoril, že po pár kolách sa dostanú do správneho okna a budeme schopní sa dotiahnuť späť. V skutočnosti sa nám to však nikdy poriadne nepodarilo. Početné reštarty nám pritom určite nepomohli,“ vysvetľuje Ricciardo hlavný dôvod trápenia AlphaTauri.

„Nie je to však žiadna výhovorka. Toto bola skrátka naša slabina tento víkend. Naozaj sme sa trápili na začiatku každého stintu. Keď sa poradie stabilizovalo, zopár chlapcov sa ku koncu pretekov začalo trápiť, kým my sme mali dobré tempo. Bohužiaľ, stále sme neboli na úrovni bodovanej desiatky,“ priznal rodák z Perthu.

V AlphaTauri však nemusia zúfať. Stále majú ešte jednu šancu, aby sa pokúsili o priam zázračný comeback a vybojovali siedme miesto. Williamsu to malo vo Vegas vyhovovať, ale to sa nepotvrdilo. Sesterský tím Red Bullu tak môže byť spokojný aspoň s tým, že sa nedarilo ani ich hlavným súperom.

„Budem sa na to pozerať ako na poloplný pohár. Našim súperom sa takisto nepodarilo bodovať, takže nám to dáva malú nádej, že budúci týždeň ešte budeme mať šancu,“ hovorí Ricciardo, ktorý tvrdí, že vo Vegas bol s monopostom AT04 skutočne bezmocný.

„Pretekali sme s odlišnou úrovňou prítlaku než ostatní. Súperi ma predbiehali z vonkajšej strany v tretej zákrute, ktorá je naozaj klzká, to mi môžete veriť. V tom okamihu som si hovoril: ‚Človeče, títo chlapci jazdia vo vlastnej lige.‘ Rozhodne nás teda čakajú nejaké domáce úlohy,“ hovorí Ricciardo, ktorý k posledným pretekom sezóny vzhliada so svojím bezhraničným optimizmom.

„Budúci víkend to bude iný príbeh. Sústredíme sa na Abú Zabí, ale som si istý, že preteky v Las Vegas budú potrebovať nejakú analýzu,“ dodal Daniel.

Súvisiace články