logo F1online.sk

Cunoda pustil po nevydarenom reštarte do gatí. Spravil som veľkú chybu, priznáva Japonec

Júki Cunoda
© X/AlphaTauri
Tomáš Masár
Tomáš Masár8. 11. 2023

Júki Cunoda absolvoval v Brazílii vcelku vydarené preteky. Po štarte zo šestnástej priečky si razom polepšil o pár pozícií a v cieli si na konto pripísal niekoľko mimoriadne dôležitých bodov. Napriek tomu sa Japonec hotoval na ešte lepší výsledok, ktorý by sa možno dostavil, nebyť hrúbky krátko po reštarte pretekov. Čoho sa 23-ročný pretekár AlphaTauri dopustil?

Cunoda využil na štarte Veľkej ceny Sao Paula zaváhanie viacerých súperov a behom chvíľky sa preštrikoval na dostrel bodovanej desiatky. Po reštarte pretekov však nezvládol predbiehací manéver na niekdajšieho tímového kolegu Pierra Gaslyho, následkom čoho sa porúčal mimo trať na trávu a prišiel o niekoľko pozícii a dôležitých sekúnd, ktoré mu na konci pretekov citeľne chýbali.

„Dopustil som sa veľkej chyby,“ pripustil Júki Cunoda. „Bolo to trochu strašidelné, pustil som do gatí. Našťastie to neviedlo k predčasnému koncu,“ poznamenal aktuálne štrnásty muž šampionátu, ktorého okrem jazdeckej chyby zamrzelo to, že do určitej miery doplatil aj na technické patálie, pre ktoré musel na konci pretekov zvoľniť.

„Celkovo si myslím, že sme ako tím predviedli naozaj dobrý výkon,“ povedal rodák z japonskej Sagamihary. „Ku koncu som mal problémy so spoľahlivosťou, no našťastie sa nám podarilo priviesť auto (bezpečne) domov. Neviem, či by sa mi inak podarilo dostihnúť Pierra (Gaslyho, ktorý skončil siedmy, pozn. red.), ale je veľmi pravdepodobné, že (ôsmeho) Lewisa (Hamiltona) áno.“

Obdobne sľubné tempo ako Júki vykazoval v nedeľu aj Daniel Ricciardo. Austrálčan však doplatil na incident z prvého kola pretekov, keď ho po zrážke Alexa Albona a Kevina Magnussena trafilo po trati lietajúce koleso, následkom čoho si poškodil zavesenie zadného krídla, nabral stratu a v pretekoch nebodoval.

„Škoda Daniela, ku koncu pretekov vykazoval skutočne dobré tempo,“ povzdychol si Júki. „Nazdávam sa, že si trochu upravil nastavenia. Myslím si, že z Brazílie si odvážame dobré dáta, Daniel bol dosť rýchly.“

Tak či onak, hoci sa AlphaTauri nádejalo, že si z Brazílie odvezie viac, než len dva body, aj naďalej kontinuálne sťahuje stratu na siedmy Williams, ktorého náskok pred tímom z Faenzy je už len na úrovni siedmich bodov.

„Domnievam sa, že bolo nesmierne dôležité bodovať v troch pretekoch za sebou,“ povedal Cunoda. „Chytili sme veľmi dobrý rytmus. Darí sa nám bodovať preteky po pretekoch a sme tak opäť o čosi bližšie k siedmemu miestu v Pohári konštruktérov. Je možné, že sa nám ho podarí získať, urobíme pre to maximum,“ dodal Japonec.

Súvisiace články