logo F1online.sk

Horner: V Mexiku to bol starý dobrý Daniel

Daniel Ricciardo a Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková31. 10. 2023

Jedným z najväčších hrdinov mexického víkendu bol jednoznačne Daniel Ricciardo. Usmievavý Austrálčan sa po ťažkom zranení ruky len nedávno vrátil do kolotoča Formuly 1. Už vo svojich druhých pretekoch po vynútenej pauze však jazdil ako pokropený živou vodou. Jeho skvelé výkony neušli pozornosti šéfa Red Bullu Christiana Hornera.

V Austine sa ešte Ricciardo neblysol nijakým výrazným výsledkom, v Mexiku už napísal iný príbeh. Jazdec AlphaTauri všetkých šokoval v kvalifikácii, v ktorej zaknihoval štvrté miesto. Otázkou bolo, či sa v pretekoch udrží v bodovanej desiatke.

Napokon to zvládol, keď cieľovú čiaru preťal na siedmej priečke. Bodoval tak prvýkrát v tomto ročníku, keď od polovice sezóny nahradil Nycka de Vriesa, pričom niekoľko pretekov vynechal pre spomínané zranenie.

Ricciardo je tak na najlepšej ceste zlepšiť svoju povesť, ktorú si pošramotil počas pôsobenia v McLarene, kedy stratil potrebnú iskru. Len vďaka jeho bojovnému výkonu sa sesterský tím Red Bullu odrazil od dna a v Pohári konštruktérov predbehol Haas aj Alfu Romeo.

Christian Horner preto neskrýval nadšenie zo svojho bývalého zverenca. „Daniel vás tento víkend nemohol nezaujať. Jeho včerajšia kvalifikácia bola vynikajúca a v pretekoch ukázal svoju vyspelosť, skúsenosti a tempo.“

„Vo vozidle AlphaTauri bojoval s Mercedesom a nebyť červenej vlajky, možno by skončil ešte vyššie. Bol to skvelý výkon. V posledných mesiacoch prežíval ťažké obdobie, ocitol sa na vedľajšej koľaji. Jeho sebavedomie sa však po návrate dvíha. Toto bol Daniel, na ktorého sme zvyknutí,“ vyhlásil Brit.

V ostrom kontraste s jeho výkonom bol výkon Sergia Péreza, ktorý očividne nezvládol tlak domáceho publika. Z toho dôvodu sa v médiách ešte hlasnejšie špekuluje o jeho odchode z Red Bullu. Nahradiť by ho mohol práve Ricciardo, ktorého meno sa v tejto súvislosti skloňuje najčastejšie.

Podľa Hornera Mexičan zúfalo potrebuje nejakú psychickú vzpruhu. „U Checa jednoducho potrebujeme, aby dosiahol výsledok, ktorý mu zvýši sebavedomie. Dnes ho mohol mať, ale nestalo sa tak. Je  však skvelé vidieť starého dobrého Daniela.“

Pérezove nádeje na zisk pódia boli zmarené hneď v prvej zákrute po štarte, keď sa zrazil s Charlesom Leclercom a vymrštilo ho do vzduchu. Následné poškodenie zavesenia viedlo k jeho odstúpeniu z pretekov.

„Na jednej strane som rád, že sme vyhrali preteky, na druhej strane som bol zúfalo sklamaný z Checa, ktorý sa snažil dostať do čela pretekov a v prvej zákrute mal nehodu. Vypadnúť v prvom kole pred domácim publikom je pre neho naozaj bolestivé,“ povedal šéf „červených býkov“, pričom mu neadresoval žiadne výčitky.

 „Ako si viete predstaviť, bol veľmi emocionálny, ale je to pretekár – musel ísť do toho. Nemôžete viniť žiadneho z jazdcov, vždy to bude ťažké, keď pôjdu traja do jednej zákruty. A on mal raketový štart, pravdepodobne svoj najlepší štart v tomto roku. Bohužiaľ, bol práve na nesprávnej strane. Má trinásťročné skúseností v F1 a keď prežíva ťažké chvíle, je dôležité ho podporiť. Až do tohto momentu mal skvelý víkend,“ dodal Horner.

Súvisiace články