logo F1online.sk

AlphaTauri urobilo skok za 20 miliónov a Ricciardo si trúfal aj na Mercedes

Daniel Ricciardo
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 10. 2023

Keď si Daniel Ricciardo v Holandsku zlomil prst, situácia Scuderie AlphaTauri vyzerala naozaj bezútešne. Stajňa z Faenzy prišla o ostrieľaného veterána, do kokpitu musel zasadnúť nováčik a Alfa Romeo či Haas sa zdali byť veľmi ďaleko. Dnes je však situácia celkom odlišná a AlphaTauri je vďaka šesťbodovému zárezu Daniela Ricciarda v Mexiku odrazu na ôsmom mieste.

Za šesť bodov by pred víkendom v AlphaTauri aj vraždili. Teraz je otázne, či vôbec budú takí spokojní. Tím mal v nedeľných pretekoch prostú smolu a Júki Cunoda to teda poriadne „pohnojil“. Červené vlajky rozhodne nepomohli Danielovi Ricciardovi, ktorý si v tom čase držal piate miesto. Po druhom štarte spadol za Georgea Russella na šieste miesto, aby sa v závere stal obeťou Landa Norrisa, ktorý v Mexiku predviedol takmer životný výkon.

Aj vďaka nemu Ricciardo ešte v závere útočil na Russella, v poslednom kole sa dostal na jeho úroveň, ale aj keď nechýbalo veľa, nakoniec sa mu nepodarilo dotiahnuť predbiehací manéver do úspešného konca. Je z toho tak nakoniec „len“ siedme miesto.

„Je to dobrý pocit, asi viac než len dobrý, a lomcujú so mnou emócie. Jednou z nich je úľava, pretože pri dvoch štartoch na tejto trati a pri takej diaľke do prvej zákruty sa môže udiať naozaj čokoľvek,“ povedal Ricciardo po pretekoch pre televíziu Sky. „Pri prvom štarte som si udržal štvrté miesto, s čím som bol veľmi spokojný, zvlášť keď má naše auto väčší odpor vzduchu než ostatné.“

„Pokiaľ ide o druhý štart… nuž, keď som videl červené vlajky, vedel som, že to ublíži našim pretekom. Boli sme na piatom mieste, ktoré sme si mohli podržať. Samozrejme, v takej situácii nemôžete byť sebeckí, keďže Kevin mal obrovskú nehodu a ja som hlavne rád, že je v poriadku. Druhýkrát som štartoval na tvrdých pneumatikách a okolo mňa boli jazdci na stredne tvrdých. Stratil som len jednu pozíciu, čo je takmer ideálne,“ opisuje Ricciardo druhú polovicu svojich pretekov, ktoré v jeho prípade neboli ani trochu nudné.

„Lando bol oveľa rýchlejší. Chvíľu som ho nasledoval, ale potom som ho nechal ísť. Dúfali sme, že dobehne Georgea a ten nám potom spadne do náruče. To sa aj stalo. V poslednom kole sme boli blízko, ale nevyšlo to. V každom prípade dostať sa do súboja s Mercedesom je pre nás niečo veľké, rovnako tak šesť bodov, s ktorými nemôžeme byť nespokojní,“ dodal Daniel.

Týchto šesť bodov znamená, že AlphaTauri preskočilo v Pohári konštruktérov Haas aj Alfu Romeo, čo komentátor televízie Sky Karun Čandhok označil za „skok za dvadsať miliónov dolárov“, keďže za ôsme miesto dostanete oveľa viac peňazí ako za desiate. Samozrejme, do konca sezóny ešte zostávajú tri veľké ceny a nikde nie je napísané, že AlphaTauri si to ôsme miesto aj udrží.

„Po minulom týždni som dúfal v presne takýto víkend a nakoniec sme ho dostali,“ zakončil svoje rozprávanie Ricciardo, ktorý bol rozhodne spokojnejší než Júki Cunoda, ktorý to v Mexiku, bohužiaľ, absolútne nezvládol. Aj keď štartoval z posledného radu, s pomocou červených vlajok a tempa svojho monopostu sa dostal do boja o body, ktoré si mohol s prehľadom podržať. Jeho súboj s Oscarom Piastrim o siedme miesto však skončil neslávne a po kontakte s pilotom McLarenu sa prepadol na chvost.

Aj keď by sa Cunoda skôr či neskôr stal obeťou Landa Norrisa, rozhodne mohol skončiť prinajhoršom deviaty a tieto dva body by mali pre AlphaTauri cenu zlata. Nemôžeme sa preto čudovať, že Júkimu po pretekoch nebolo do reči a dve otázky reportéra F1 TV „vybavil“ za osemnásť sekúnd. Rozhovor prikladáme v plnom znení.

Redaktor: „Júki, povedz nám o tempe monopostu. Do kontaktu s Oscarom to vyzeralo sľubne.“
Cunoda: „Áno, tempo bolo dobré po celý víkend, takže je to škoda.“
Redaktor: „Čo si myslíš o kolízii s Oscarom? Bol to pretekársky incident alebo to bola skôr jeho vina?“
Cunoda: „Bez komentára.“

Súvisiace články