logo F1online.sk

Bottasov piatok: Štvrté miesto a Verstappenov pohoršený inžinier

Valtteri Bottas
© XPB/Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala28. 10. 2023

Alfa Romeo stále bojuje o svoju ôsmu priečku v konštruktérskom šampionáte, no ak sa jej trochu pošťastí, pokojne by ešte mohla atakovať siedmy Williams. Po piatku sa zdá, že Mexiko by mohlo predstavovať jednu príležitosť na skresanie bodového manka. Švajčiarska stajňa sa totiž ocitla medzi najlepšími.

Valtteri Bottas je zo svojich čias v Mercedese známy ako špecialista na trate s nízkou priľnavosťou. Fínovi sa vždy darilo v Soči, zažiaril aj v Turecku 2020, ktoré podmienkami pripomínalo skôr klzisko, či na novom asfalte v Portimau.

Riedky vzduch v Mexiku a tým pádom aj menej prítlaku spôsobuje, že i Okruh bratov Rodríguezovcov je takmer šitý na mieru Valtterimu Bottasovi. “Keď vynecháte jeden tréning, tak je dôležité mať čisté jazdy, čo sme aj mali,” pochválil sa. “Odjazdili sme množstvo kôl a v aute som sa cítil celkom dobre. Našiel som fajn rytmus.”

“S týmto jedným tréningom som bol dosť spokojný. Avšak, bol to len tréning,” rozhodol sa nepredbiehať držiteľ troch mexických pódií. “Teraz sa musíme koncentrovať sami na seba, ja na svoju jazdu, a takisto na nastavenia, aby sme toho v sobotu našli viac.”

Môže Alfa Romeo pomýšľať na body? Ak sa jej podarí kvalifikovať takto vysoko, nič nie je vylúčené. “Dáva mi to nádej. Určite cítime, že sme na tom lepšie ako v Austine. Rozdiely sú však malé aj preto, že kolo je tu také krátke. V každom prípade pred zvyškom víkendu som optimista.”

Valtteri Bottas mal v piatok nebojácnu náladu. Ako vždy, aj tentoraz piloti dostali po tréningu šancu vyskúšať si štart priamo z roštu. Max Verstappen si na tento tréning vybral druhú priečku, zatiaľ čo Fín zastavil na pole position. Dvojica vyštartovala doslova v ten istý moment.

Max Verstappen však začal svojho súpera predbiehať, čo Bottas nenechal len tak a s Holanďanom si zapretekal v nájazde do prvej zákruty. “On dokonca použil DRS. Neuveriteľné!” pohoršil sa nad Bottasovým “vyčíňaním” Gianpiero Lambiase, Verstappenov inžinier. Holanďan sa však v kokpite len rozchechtal. Azda sa bude v sobotu rovnako baviť aj Bottas.

Kuan-jü Čou má pred sebou o čosi dlhšiu noc. Na svojho kolegu totiž stratil viac ako štyri desatiny, čo je v Mexiku dosť. Prvý čínsky pretekár vo Formule 1 si uvedomuje, že by mal zabrať.

“Mal som celkom dobrý pocit,” opísal svoje dojmy z monopostu Kuan-jü Čou. “Niečo sme si vyskúšali, chceli sme vydolovať maximum zo svojho potenciálu, ktorý nám v Austine chýbal. Koncentrovali sme sa hlavne na dlhé jazdy. Zdá sa, že to začína fungovať. Nemyslím si, že by sme strácali tak veľa. Keď vidím naše časy, rýchlosť a moje kolo, tak máme veľký priestor na zlepšenie.”

Alfa Romeo mala v Mexiku vydarený víkend už pred rokom, čo naplnilo stajňu nádejou, že pozitívne dopadne aj táto návšteva mexickej metropoly. “S tým určite súhlasím. Keď sa trať dostala do normálu, akoby sme nadviazali na našu rýchlosť z vlaňajška, čo znamená aj vyššiu konkurencieschopnosť. Teraz sa musíme pozrieť na množstvo detailov, aby sme ešte dosiahli nejaký pokrok a v sobotu bojovali o Q3.”

Súvisiace články