logo F1online.sk

S poškodeným autom nebolo možné bodovať, povedal posledný v cieli Ricciardo

Daniel Ricciardo
© Twitter/AlphaTauri
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 10. 2023

Jeden z pilotov AlphaTauri sa stal hrdinom, druhý skončil úplne posledný. Diskvalifikácie po pretekoch znamenali, že Júki Cunoda vybojoval pre svoj tím nesmierne cenných päť bodov – štyri za ôsme miesto a jeden za najrýchlejšie kolo – a výrazne pomohol svojmu tímu vrátiť sa do boja v Pohári konštruktérov. Jeho tímový kolega Daniel Ricciardo však pri návrate po zranení zažil frustrujúci víkend.

Pri pohľade na Austrálčana bolo zrejmé, že ruka predstavuje naďalej limitujúci faktor. Stále si na zranenie musí dávať pozor, ale pred médiami to nemohol priznať. V každom prípade nie je zranenie natoľko limitujúce, aby zabránilo Ricciardovi dosiahnuť napríklad jedenáste miesto v šprintovom rozstrele.

Nedeľné preteky však už písali úplne iný príbeh. Kým Júki Cunoda bojoval ako lev o najlepšiu desiatku, jeho tímový kolega Daniel Ricciardo sa trápil s poškodeným monopostom. Na prvý pohľad to vyzeralo, že austrálsky „Honey Badger“ doplatil na rozhodnutie tímu staviť len na jednu zastávku v boxoch, ale rodák z Perthu po pretekoch vysvetlil, že v prvom stinte utrpelo jeho AlphaTauri nemalé poškodenie a jeho nádeje na body tým hasli.

„Veľmi rýchlo sme stratili veľa rýchlosti,“ povedal Ricciardo po pretekoch. „Povedal som tímu: ‚Prepáčte, chlapci, ale na viac nemám. Naozaj s tým nemôžem nič urobiť.‘ Tiež som im odkázal, že to vyzerá, akoby sme z auta niečo stratili. Následne som sa od tímu dozvedel, že máme poškodené auto niekde v okolí prednej nápravy.“

„Tuším, že to boli nejaké úlomky, pretože spomenuli Strolla. Myslím, že sme k sebe boli veľmi blízko, ale podľa mňa medzi nami nedošlo ku kontaktu. Niekde sme však museli pozbierať nejaké úlomky, vďaka čomu boli naše preteky poriadne mizerné. Keď je auto v dobrej forme, patríme do najlepšej desiatky. S poškodením však na body určite nedosiahne,“ prehlásil osemnásobný víťaz veľkej ceny.

AlphaTauri postupne vylepšuje svoj monopost. Aj do Texasu priviezol tím novinky, ktoré nadviazali na veľký upgrade v Singapure. Všetky tieto kroky postupne vrátili stajňu z Faenzy do boja o bodované priečky a tiež do boja o celkové siedme miesto, ktoré v súčasnosti drží Williams.

AlphaTauri síce po „záreze“ Cunodu zostalo na celkovom poslednom mieste, ale na deviaty Haas stráca už len dva body, na ôsmu Alfu Romeo šesť bodov a na siedmy Williams šestnásť bodov. Vyzvať stajňu z Grove na záverečných štyroch podujatiach bude určite náročné, ale strata na Haas a Alfu Romeo je hrateľná.

„Bol to deň plný smoly,“ povedal Ricciardo. „Určite však stále existujú veci, na ktorých môžeme zapracovať, ako z pohľadu tímu, tak aj mňa osobne. Načasovanie prvej zastávky v boxoch možno nebolo najlepšie, ale neviem, takéto veci vždy považujem za moju zodpovednosť a hovorím si, že som mohol preteky lepšie čítať alebo byť aktívnejší smerom k tímu.“

Ricciardo čelil počas víkendu mnohým otázkam o svojom zdravotnom stave a limitáciách. Je však zrejmé, že aj keby to preňho bola určitá prekážka, ako športovec to nemôže priznať. „Po fyzickej stránke sa cítim celkom dobre. Popravde, v sobotu to asi bolo horšie. Hovorím horšie, ale stále v poriadku, len som mal pocit, že som z auta vyskočil o niečo viac spotený. Možno to pre mňa bola dobrá rozcvička.“

„Ruka však nie je dôvodom ani výhovorkou pre nedostatočnú výkonnosť. Podľa mňa bolo všetko v poriadku. Návrat sme posunuli, aby sme sa nemuseli na nič vyhovárať. Po fyzickej stránke to boli určite náročnejšie preteky, ale cítil som sa dobre. Limitovalo nás len poškodenie monopostu,“ dodal Austrálčan na záver.

Súvisiace články