logo F1online.sk

Ako inžinier vystrašil Júkiho Cunodu: Takmer som dostal infarkt

Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala23. 10. 2023

Takú veľkú cenu Júki Cunoda počas svojej kariéry ešte nezažil. Na bodoch už síce párkrát skončil, ale ešte nikdy sa nedočkal povolenia pokúsiť sa zajazdiť najrýchlejšie kolo pretekov. Keď mu teda inžinier tesne pred šachovnicovou vlajkou prikázal zamieriť do boxov, mladého Japonca tým vyľakal na smrť.

Po pretekoch v Austine je vesmír Júkiho Cunodu opäť v rovnováhe. Po obrovskej smole v kvalifikáciách na VC Kataru a USA, keď mu na postup do elitnej desiatky zakaždým chýbali len stotinky a tisícinky sekundy, sa naňho tentoraz usmialo šťastie. Nielen, že získal dva body za desiate miesto a najrýchlejšie kolo, ale po diskvalifikácii Lewisa Hamiltona s Charlesom Leclercom si pripísal ďalšie. Bodové konto AlphaTauri sa razom zdvojnásobilo.

“Som spokojný. Neboli to ľahké preteky. Na konci sme mali trochu šťastia kvôli Fernandovi, ale aj tak sme podali najlepší možný výkon. Teší ma to,” sumarizoval svoje dojmy z VC USA Júki Cunoda. Aj keď zarobil na smole iných, k tomuto výsledku sa nedostal len tak. “Keby sme sa nepohybovali na týchto pozíciách, neprofitovali by sme z toho a nezískali by sme body.”

Podľa 23-ročného rodáka zo Sagamihary sa mu konečne darí nachádzať spoločnú reč s monopostom AT04. “Je to fajn, mám celkom dobrú sebadôveru, aj pre takýto výsledok. Desiate miesto je drobný úspech, ale body sú body. Musíme stavať na týchto pretekoch, čakajú nás ešte štyri veľké ceny. Môže sa stať čokoľvek, takže ideme naplno.”

Keď sa Júki dozvedel o tom, že nezískal len desiate miesto, večer v Austine musel byť ešte o niečo veselší. Nič také však nečakal dve kolá pred koncom, keď mu inžinier dal veľmi nečakaný pokyn.

“Keď mi tím prikázal ísť do boxov, takmer som dostal infarkt, pretože som si myslel, že máme nejaký problém,” smeje sa Cunoda. “Povedali mi však, že prezujeme na mäkkú zmes a skúsime zajazdiť najrýchlejšie kolo. Toto bola moja prvá skúsenosť s pokusom o zajazdenie najrýchlejšieho kola v poslednom kole, ale užil som si to, bolo to vzrušujúce.”

Súvisiace články