logo F1online.sk

Piloti AlphaTauri sú z odchodu Hondy smutní

Daniil Kvjat a Pierre Gasly
© Twitter/AlphaTauri
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 10. 2020

Japonská automobilka Honda opúšťa Formulu 1 a necháva dva tímy bez dôležitého partnera. Spojenie s Red Bullom a Toro Rosso (neskôr AlphaTauri) pomohlo obom celkom k dôležitým víťazstvám. Rozhodnutie Hondy tak mnohých prekvapilo a aj sklamalo.

Výnimkou nie sú ani piloti tímu AlphaTauri, ktorí si doterajšiu spoluprácu s japonskými partnermi pochvaľovali. Pierre Gasly s Hondou zapísal prvé víťazstvo a v kariére v F1 nikdy nemal za chrbtom iný motor, než motor od Japoncov, ak odrátame jeho skrátenú anabázu zo sezóny 2017.

„Musím priznať, že som z odchodu Hondy smutný. Za posledné štyri roky sme spolu získali naozaj veľa skúseností,“ povedal Gasly. „Ich ľudia zohrali v mojej kariére dôležitú úlohu a prácu s nimi si naozaj užívam.“

„Zostaneme však ešte nejaký čas spolu a verím, že spolu ešte zabojujeme o nejaké víťazstvá. Tiež dúfam, že budú mať šancu získať titul,“ dodal francúzsky pretekár.

Z odchodu japonskej automobilky je nešťastný i jeho tímový kolega Daniil Kvjat. Aj on má na Hondu príjemné spomienky. Upršanú Veľkú cenu Nemecka zakončil ruský pilot na treťom mieste, čo je jeho najlepší výsledok vo farbách Toro Rosso (i AlphaTauri).

„Zostal som prekvapený, keď som sa dozvedel, že Honda v budúcom roku Formulu 1 opustí,“ povedal Kvjat. „Je to smutné nielen po ľudskej stránke, keďže som si prácu s nimi užíval, ale i po tej pretekárskej, pretože pracovali naozaj tvrdo, aby nám dali čo najlepší motor. Prinieslo to niekoľko fantastických výsledkov.“

„Chlapci od Hondy boli naozaj odhodlaní a som si istý, že budú naďalej tvrdo makať, pokým sú súčasťou tohto športu,“ dodal ruský pretekár.

Paradoxne však Kvjata odchod Hondy až tak mrzieť nemusí. Bolo všeobecne známe (a neskrývali to ani samotní zástupcovia automobilky), že sa dodávateľ pohonných jednotiek snaží na jeho miesto dostať mladého Japonca Jukiho Cunodu. To síce môže byť stále aktuálne, no rodák z Kanagawy prišiel o dôležitého podporovateľa v rokovaniach. Helmut Marko ešte má v rukáve šikovného Estónca Jüriho Vipsa, no tomu chýba superlicencia. Kvjatove šance na zotrvanie v AlphaTauri sú tak razom oveľa vyššie.

Súvisiace články