logo F1online.sk

Formula 1 má namierené do Ria, slovo ešte budú mať ochranári

Interlagos, Sao Paolo, Brazília
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala6. 10. 2020

O túžbe Formuly 1 vymeniť Interlagos ako dejisko Veľkej ceny Brazílie za Rio de Janeiro sa hovorí už roky. Liberty Media teraz dostala túto víziu o krok bližšie k realite, keď Chase Carey potvrdil, že sa mu podarilo dohodnúť s organizátorom podujatia. Ešte však nie je vyhrané, na projekt si posvietia ochranári.

Vyplynulo to z listu zo 14. septembra, ktorý Chase Carey adresoval Cláudiovi Castrovi, zastupujúcemu guvernérovi Ria de Janeiro. Uviedol v ňom, že sa mu s promotérom podarilo dohodnúť na zorganizovaní veľkej ceny, a že sa čaká na schválenie všetkých povolení.

“Píšem Vám, aby som Vás informoval o najnovších udalostiach, že sme finalizovali dohodu s Rio Motorsports LLC o usporiadaní podujatí Formuly 1 v Riu de Janeiro,” píše Chase Carey. “Okamžite po vydaní všetkých nevyhnutných povolení zo strany relevantných úradov — INEA/CECA v Brazílii/Riu de Janeiro — sú tieto zmluvy pripravené na realizáciu a zo strany Formuly 1 aj oznámenie.”

Národný inštitút životného prostredia (INEA) podľa portálu motorsport.com stále pripravuje správu ohľadom vplyvu postavenia okruhu na životné prostredie. Táto správa bude následne doručená hlavnému štátnemu zástupcovi a Národnej komisii pre kontrolu životného prostredia (CECA).

Či úrady schvália projekt je otázne, keďže okruh má vyrásť v zalesnenej časti Deodoro v aglomerácii Ria de Janeiro. Vyťať by bolo treba tisícky stromov a strata poslednej zalesnenej časti v meste sa, prirodzene, nepáči ani aktivistom, ktorí rozbehli petície a na sociálnych sieťach zdieľajú odkazy cez hashtag #BrazilSaysNoToDeforestation.

Súčasná zmluva medzi Formulou 1 a organizátorom pretekov v Sao Paolo sa končí tento rok a nezdá sa, že by sa mala predlžovať. Spoluprácu komplikujú zlé vzájomné vzťahy, ktorým istotne nepomohol fakt, že podľa dohody, ktorú si Interlagos vyjednal s Berniem Ecclestonom, bol organizátor v posledných sezónach oslobodený od poplatkov Formule 1.

Načasovanie Careyho listu podľa zahraničných zdrojov naznačuje, že sa Liberty Media pokúsi Rio de Janeiro dostať na predbežný kalendár pre ročník 2021, no tieto odhady vyzerajú byť veľmi optimistické. Organizátor pretekov na Interlagose Tamás Rohonyi sa už v novembri minulého roka vyjadril, že je “fyzicky nemožné zorganizovať tam (v Riu) medzinárodné podujatie už v roku 2021. Ak chcete hostiť podujatie Formuly 1 v roku 2021, musíte mať trať postavenú už máji toho roka. Teraz je koniec roka 2019, takže máte na to šestnásť mesiacov.”

Do mája 2021 zostáva zhruba sedem mesiacov.