logo F1online.sk

V Bottasovi sa prebudil špecialista na klzké povrchy, Čou nechápavo hľadí na Sargeanta

Valtteri Bottas
© XPB/Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala7. 10. 2023

Alfe Romeo sa v katarskej Dauhe podarilo vrátiť do najlepšej desiatky. Zásluhou Valtteriho Bottasa sa červeno-čierne monoposty ocitli v tretej časti kvalifikácie len druhýkrát od minuloročnej VC Maďarska. Nečudo, že Fín predstúpil pred novinárov s úsmevom od ucha k uchu.

Je to tak, Alfa Romeo bude štartovať z najlepšej desiatky len druhýkrát od VC Maďarska 2022. Tento rok sa jej to totiž podarilo len v Miami, kde sa Valtteri Bottas ocitol na desiatej priečke. V Katare je z toho ešte o čosi lepší výsledok, za ktorý síce vďačí komisárom a Norrisovej chybe, ale určite ho berie.

“Som veľmi spokojný, keďže sme už nejaký čas v Q3 chýbali. Pre celý tím je to skvelá odmena. Teší ma to,” radoval sa Valtteri Bottas po kvalifikácii. “Musím povedať, že som aj trochu pozitívne prekvapený, že som v najlepšej desiatke. Počas krátkeho tréningu sa nám podarilo veci vyladiť, nuž a v kvalifikácii sme prijali správne rozhodnutia. Dnes som sa v aute cítil veľmi komfortne.”

Určite si ešte spomínate na časy, keď Valtteri Bottas brázdil okruhy Formuly 1 v kombinéze Mercedesu. Aj vtedy bol mimoriadne silný na tratiach, ktoré vynikali nedostatkom priľnavosti, teda presne v takých podmienkach, aké panovali na trati v piatok.

Pogumovanie trate bude už len vyššie, no Bottas sa bude chcieť ukázať aj v šprinte. “Sobota bude taký samostatný deň, čaká nás ďalšia kvalifikácia, šprintový rozstrel, na samotný šprint. Aspoň však máme zarobený výsledok na nedeľný štartovvý rošt, čo je pre nás dobré, ak chceme zabojovať o body.”

Kuan-jü Čou obsadil posledné dvadsiate miesto. Ako však vysvetľoval po kvalifikácii, nebola to jeho vina. Vypadnutie pripisuje nepochopiteľnému správaniu Logana Sargeanta.

“Logan sa rozhodol, že ma na štartovej čiare predbehne, keď som začínal svoje posledné kolo. Totálne to zruinovalo kvalifikáciu pre nás oboch. Dostať sa do Q2 bolo určite možné. V každom kole som sa zlepšoval, no to najdôležitejšie som neodjazdil. Neviem, prečo sa chcel pretekať,” nechápavo pokrčil plecami Kuan-jü Čou. “Za mnou mal veľa priestoru.”

Čínsky pretekár si po piatku uvedomoval, že sa s tým musí len zmieriť. Nemalo zmysel sa obracať ani na komisárov. “On ma v skutočnosti nezablokoval, len sa rozhodol ma predbehnúť pred prvou zákrutou. Potom sme medzi sebou skrátka bojovali. Nemyslím si, že komisári budú v tejto veci nejako horlivo konať. Toto je skôr o správaní jazdca. Mal veľa priestoru a obaja sme mohli zajazdiť čisté kolo, on sa však rozhodol obe zničiť.

Súvisiace články