logo F1online.sk

Bottasa súčasné postavenie Alfy Romeo nemáta: Projekt má moju plnú dôveru, hovorí Fín

Valtteri Bottas
© XPB/Sauber Media Hub
Tomáš Masár
Tomáš Masár3. 10. 2023

Alfa Romeo si za predsezónny cieľ stanovila umiestniť sa v Pohári konštruktérov  prinajhoršom na šiestom mieste. Ako sa však šampionát blíži ku svojmu vyvrcholeniu, je jasné, že sa tím z Hinwilu na lepšiu, ako siedmu priečku, do konca sezóny neprepracuje. Ba čo viac, švajčiarsky celok je v súčasnosti až predposledný a nič nenaznačuje, že by sa v tomto ohľade malo v blízkej budúcnosti niečo zmeniť. Valtteriho Bottasa však fakt, že je stajňa s vyše 30-ročnou históriou nateraz len do počtu, príliš netankuje. Fín sa pozerá smerom do budúcnosti a verí, že celok nesúci od budúceho ročníka označenie Sauber dá svetu o sebe ešte vedieť.

Desať bodov na konte a nelichotivá deviata pozícia v tímovej súťaži. Takouto vizitkou sa môže po troch štvrtinách ročníka „pochváliť“ Alfa Romeo. Zoskupenie, ktoré založil pred troma dekádami Peter Sauber, skončilo vlani oproti terajšku v Pohári konštruktérov o tri miesta vyššie, neohovoriac o tom, o koľkokrát viacej pozbieralo cenných zápisov v najlepšej desiatke.

V prípade Alfy Romeo tak možno hovoriť v medzisezónnom porovnaní o jasnom prepade. Zatiaľ čo niektorí piloti by si pri takomto pohoršení išli hlasivky vykričať a robili aj možné-nemožné v snahe výkonnostne si polepšiť, Valtteri Bottas si drží nervy na uzde a pôsobí mimoriadne pokojným dojmom – akoby sa ho snáď celá záležitosť vôbec netýkala.  Niekdajší pretekár však tvrdí, že je tomu tak preto, že zmýšľa dlhodobo, a vraj dlhodobé vyhliadky Alfy Romeo/Sauberu/Audi nevyzerajú vôbec zle.

„Oproti minulému roku sme si určite nepolepšili tak, ako sme chceli,“ pripustil Valtteri Bottas. „Niektoré tímy síce urobili veľké pokroky, no neznepokojuje ma to. Nemyslím si totiž, že by nám chýbali zdroje,“ utrúsil niekdajší pilot Mercedesu.

„Teraz, keď som súčasťou tímu, vidím, že sa tento tím stáva oveľa silnejším – pokiaľ ide o, ako si počína v továrni a ako pristupuje k pretekom.“ Bottas verí, že si Alfa Romeo polepší už čoskoro, ideálne v budúcom roku. Kde berie tú istotu?

Víťaz dovedna desiatich veľkých cien sa totiž nazdáva, že o kontinuálne napredovanie tímu sa v dlhodobom horizonte postará momentálne prebiehajúca prestavba infraštruktúry, a rovnako tak aj čiastočná reštrukturalizácia [do Alfy Romeo mieri z McLarenu Andreas Seidl, pozn. red.].

„V tíme došlo v poslednom čase k malým zmenám, ktoré sa na trati odzrkadlia o niečo viac snáď už v budúcom roku. Všetci sme v tom spolu s usilujeme sa dostať tam, kde chceme byť a ešte ďalej. Tím má moju plnú dôveru,“ uzavrel Bottas.

Súvisiace články