logo F1online.sk

Je osud Lawsona spečatený? Horner priznal plány Red Bullu

Liam Lawson
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 9. 2023

Počas japonského víkendu očakávali popredné motoristické médiá potvrdenie domáceho miláčika Júkiho Cunodu v AlphaTauri aj v budúcej sezóne. Zatiaľ sa tak nestalo, čo mnohých fanúšikov Liama Lawsona naplnilo optimizmom, že Novozélanďanovi by sa v budúcom roku mohlo ujsť súťažné miesto. Tieto nádeje však na piatkovej tlačovke šéfov tímov rýchlo schladil šéf Red Bullu Christian Horner.

Je to jedna z otázok, ktoré rozdelili verejnosť. Niektorí v F1 už nechcú Daniela Ricciarda, iní si želajú odchod Cunodu a ďalší pripomínajú, že Lawson sa zatiaľ neosvedčil. Každý z týchto argumentov má svoje pre a proti, ale napriek tomu je dehonestovanie výkonov novozélandského mladíka nenáležité.

Keď si uvedomíme, s akými podmienkami a okolnosťami sa musel popasovať v každom z troch svojich doterajších podujatí, musíme pred ním zložiť klobúk. Dokáže však zamotať hlavy ľuďom vo vedení Red Bullu do takej miery, že zmenia svoje plány, ktoré boli pred zranením Ricciarda jasné? Pravdepodobne nie.

„Je súčasťou rodiny Red Bullu,“ povedal na piatkovej tlačovke šéfov tímov Christian Horner. „Myslím, že zostalo už len jedno voľné miesto (vo Williamse, pozn. red.) a už sme v minulosti urobili niečo podobné, napríklad keď sme poslali Carlosa Sainza do Renaultu.“

„Myslím si, že aj keď sa v budúcom roku neposadí do súťažného kokpitu, bude toho mať dosť na tanieri s rôznymi povinnosťami,“ dodal Horner.

Šéf Red Bullu tak dal jasne najavo, že Lawson buď skončí na „hosťovaní“ vo Williamse, alebo bude pokračovať ako rezervný pilot Red Bullu. Aj keď sa Lawson vyjadril jednoznačne, že si nepraje pokračovať v úlohe testovača a uspokojí sa len s pretekárskou sedačkou, jeho zamestnávateľ ho podľa všetkého sklame.

Ako náplasť mu šéf Red Bullu poskytol slová veľkej chvály. „Podľa mňa odviedol vynikajúcu prácu. Poslali sme ho do dažďa v Zandvoorte, čo mu asi trochu otvorilo oči, ale počínal si dobre. O týždeň neskôr v Monze mu smolne ušiel bod. Keď však prvýkrát v kariére prišiel do Singapuru, dokázal získať pár bodov. My o ňom už vieme, že je to dravý pretekár,“ chváli svojho zverenca Horner.

„Myslím si, že chytil svoju šancu poriadne za pačesy. Príležitosť ukázať svoj talent v F1 sa jazdcovi nenaskytne každý deň. Odviedol obrovský kus práce, určite sa dostal na radar a upevnil pocity, ktoré sme o ňom mali,“ povedal Horner.

Aj keď tieto slová potešia, určite nezahoja sklamanie, ktoré Lawsona podľa všetkého čaká. Je možné, že Veľká cena Japonska bude na čas poslednou pre novozélandského pretekára. Aj keď niektoré informácie prorokujú Ricciardov návrat až v Austine, dosť pravdepodobne ho uvidíme späť v kokpite už najbližší súťažný víkend v Katare. Odchodom z Japonska zrejme začne ďalšie čakanie Liama Lawsona na ďalšiu šancu.

„Čelíme luxusnému problému a musíme posadiť troch jazdcov do dvoch kokpitov,“ povedal Horner. „Samozrejme, je to problém AlphaTauri, ale majú tam troch skvelých jazdcov, čo je to príjemný bolehlav.“

„Liam bude pilotom Formuly 1 – vlastne ním už je – niekedy v budúcnosti. Či už si na to bude musieť trochu počkať, alebo nie, ukázal, že je talentom budúcnosti,“ dodal.

Súvisiace články