logo F1online.skF1online.sk

Prekvapivá nadvláda Ferrari i sťažnosti pilotov Red Bullu pokračovali aj v druhom tréningu

Carlos Sainz
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 9. 2023

Každý víkend Formuly 1 očakávame – alebo skôr dúfame – prekvapenia. Pred podujatím v Singapure sa nám črtalo množstvo čiernych koní, ktoré mohli nečakane prehovoriť do diania. Rozhodne sme nečakali, že sa medzi nich zaradí Ferrari, ale červené monoposty boli v oboch piatkových tréningoch na okruhu Marina Bay priam bleskurýchle.

Ako vždy v piatkových tréningoch nevieme, či je dôvodom menší objem paliva, vyšší motorový režim alebo sú výsledky odrazom skutočného tempa monopostu. Vidieť však pilotov Red Bullu, ako sa neustále sťažujú a chrlia na svojich inžinierov nervózne vysielačky, nie je obraz, na ktorý by sme boli úplne zvyknutí.

Po veľmi dobrom prvom tréningu ovládlo Ferrari aj druhý. Carlos Sainz obsadil prvé miesto a druhý Charles Leclerc stratil iba 18 tisícin sekundy. Po prvých rýchlych pokusoch na mäkkých pneumatikách sme pri pohľade na časy mali pocit, že tento víkend niekto natrel Red Bully na červeno. Najbližšie k Leclercovi totiž bol so stratou takmer pol sekundy Lewis Hamilton.

Po druhých a tretích rýchlych pokusoch sa však poradie predsa len trochu vyrovnalo, ale tretí George Russell beztak stratil štvrť sekundy, štvrtý Alonso 35 stotín, piaty Hamilton takmer päť desatín, šiesty Norris takmer šesť desatín a siedmy Pérez dokonca sedem desatín.

Rozostupom neradi venujeme veľkú pozornosť. Aj keď niečo ukázali, rozhodne neukázali všetko. Za pozornosť však stoja veľmi nervózne vysielačky oboch pilotov Red Bullu. Sergio Pérez napríklad hlásil, že pri každom brzdení má pocit, akoby mal havarovať. Zadok monopostu bol vraj mimoriadne nestabilný.

Od Maxa Verstappena sme sa toho dozvedeli o niečo menej, keďže mnohé z jeho slov nie sú publikovateľné pre extenzívne využívanie vulgarizmov.

Ako sa však hovorí, zajtra je nový deň a my sme veľmi zvedaví, či sa tento obraz prenesie aj do sobotného diania. Tretí tréning je na programe v sobotu od 11:30, kvalifikácia od 15:00.

FOM

Súvisiace články

Diskusia