logo F1online.sk

Norris: Nemal som dôvod útočiť na Carlosa. Spravil to chytro

Carlos Sainz a Lando Norris
© Scuderia Ferrari Press Office
Tomáš Masár
Tomáš Masár20. 9. 2023

Nebyť pomoci Landa Norrisa, Carlos Sainz by predošlé preteky zrejme nevyhral. Nebyť pomoci Carlosa Sainza, Lando Norris by mohol na pódiový stupienok pravdepodobne zabudnúť.  Španiel a Brit si na Veľkej cene Singapuru nesmierne pomohli. Pretekári, ktorí sú na trati samozrejme do istej miery rivalmi, no v súkromí veľkými kamarátmi, si vďaka vzájomnej výpomoci udržali v Marina Bay prvé, respektíve druhé miesto a s jazdcami Mercerdesu takpovediac poriadne vypiekli. Pre pilota McLarenu, ktorý preťal šachovnicovú vlajku len s necelou sekundovou stratou na víťaza pretekov, má ďalšie umiestnenie v TOP3 cenu zlata. Na prvého Madridčana by podľa svojho úsudku beztak nevyzrel a bez jeho pomoci by skončil vo výsledkovej listine omnoho nižšie.

Sainzova a Norrisova spolupráca bola azda jedným z najúsmevnejších a najmilších momentov minimálne poslednej dekády Formuly 1. Španiel si v momente, keď sa k čelu pretekov bleskovou rýchlosťou približovali pretekári „strieborných šípov“ uvedomil, že bez zákrytu, ktorým bol v tomto prípade Lando Norris, môže na víťazstvo na Veľkej cene Singapuru zabudnúť.

V záverečnej fáze pretekov preto o čosi spomalil a pilotovi McLarenu poskytol DRS. Norris sa mu odvďačil tým najlepším možným spôsobom – dobiedzajúcich jazdcov Mercedesu udržal za sebou. Niekdajší tímoví kolegovia si tak navzájom nesmierni pomohli a za vzájomnú výpomoc sa v cieli priam bratsky vyobjímali.

Niektorým fanúšikom tímu z Wokingu sa napriek znamenitému úspechu Norrisa druhé miesto máli. Brit však [nielen] svojim priaznivcom ozrejmil, že pokiaľ by sa so Sainzom pustil do otvoreného boja, doplatil by na to tak on, ako i Španiel. Nie nadarmo sa hovorí: „Kde sa dvaja bijú, tretí vyhráva“.

„George [Russell] ma nedokázal predbehnúť, keď mal výhodu piatich či šiestich desatín, takže šanca, že predbehnem Carlosa s možno desatinovou prevahou, nebola žiadna,“ ozrejmil Lando Norris. „Carlos to spravil chytro. Nemal som dôvod naňho útočiť.“

„Čím viac by som na neho útočil, tým by som bol zrejme zraniteľnejší od oboch jazdcov za mnou a nebol by som na pódiu, vlastne ani jeden z nás [Norris a Sainz, pozn. red.], keby som k tomu pristúpil inak.“

Najväčší prenasledovateľ Norrisa so Sainzom, George Russell, sa napokon o pódium pripravil v poslednom kole pretekov po tom, čo po „bozku“ s bariérami nezvládol prejazd jednou zo zákrut. V tej istej pasáži a v rovnakom momente sa však obdobne „husársky“ kúsok podaril aj pretekárovi McLarenu, ktorý mal viac šťastia ako jeho krajan a preteky nakoniec aj napriek miernemu poškodeniu dokončil.

„Narazil som do steny, presne tam, kde George,“ priznal držiteľ dovedna deviatich pódiových umiestnení. „Trafil som ju prednou časťou, takže som mierne spanikáril a pomyslel som si, že je všetkému koniec. Poškodilo to však len riadenie, auto následne mierne zanášalo, ale našťastie sa to neodzrkadlilo na ničom inom. Boli to úžasné, avšak stresujúce preteky od ich počiatku až do samotného konca. Hlavnú úlohu zohral manažment pneumatík, ktorý sme však perfektne zvládli,“ doplnil Norris.