logo F1online.sk

Jazdcov nahnevala FIA. Hamilton by chcel komisárov nahradiť umelou inteligenciou

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala23. 9. 2023

Poznáte ten pocit, keď sa vám stala krivda a protistrana vám to dokonca potvrdí, ale nijako sa neviete dokopať k spravodlivosti? Formulový padok zažil niečo také v piatok, keď pred zástupcov tímov predstúpil komisár Matteo Perini a priznal, že FIA v Singapure pochybila. Dokedy bude efjednotka trpieť takéto nepochopiteľné chyby? Je čas hľadať riešenia a možno aj poriadne inovatívne.

Áno, Max Verstappen mal v Singapure dostať penalizáciu za zablokovanie Júkiho Cunodu. Nie, absencia komunikácie zo strany tímov nie je žiadnym ospravedlnením. Približne tak zneli slová Mattea Periniho z piatka. A hoci sám pripustil, že spolu s ďalšími tromi komisármi v Marina Bay spravili chybu, dnes sa s tým už nič nedá robiť.

Piloti preto cítia frustráciu aj rozčarovanie. Ani na Lewisa Hamiltona rozhodovanie FIA nespravilo veľký dojem.

“Ani nie,” zareagoval Lewis Hamilton na otázku, či je rád, že je už konečne v tejto veci jasno. “Viete, toto pravidlo tu máme už nespočetné množstvo rokov, je tu celé veky…”

Komisári by mali mať dávno jasno, ako v takomto rutinérskom prípade postupovať. “Myslím si, že by sme sa mali začať zamýšľať nad umelou inteligenciou a podobnými vecami, aby sme sa dočkali dobrých rozhodnutí.”

Súčasný systém je nastavený tak, že štvorica komisárov sa na každej veľkej cene mení. To minimalizuje podozrenie z uprednostňovania niektorého jazdca, no výrazne prispieva k nekonzistentnosti pri rozhodovaní. Napríklad pri vynášaní rozsudku v Singapure nebol ani jeden komisár zo štvorice, ktorá za takmer identický prešľap naparila Charlesovi Leclercovi penalizáciu na VC Monaka.

Lewis Hamilton preto dostal otázku, či by chcel vidieť stálych komisárov. “Ja by som chcel vidieť, či by umelá inteligencia odviedla lepšiu robotu alebo nie,” kontroval sedemnásobný majster sveta.

Carlosovi Sainzovi celý prípad nevonia. Tento rok už aj on dostal penalizáciu za to, že v kvalifikácii zablokoval svojho súpera. Právom sa teda môže pýtať, kde je spravodlivosť?

“Chlapík, ktorý tu dominuje a vyhráva prakticky každé preteky, ako jediný vyviazne bez trestu, zatiaľ čo všetci ostatní tento rok podostávali penalizácie,” zamyslel sa nad akousi Verstappenovou nedotknuteľnosťou Carlos Sainz. “Keď hovorím všetci, tak myslím, že všetci dostali tresty. Je to zvláštne. Dúfam, že sa z toho poučia.”

George Russell ako šéf Asociácie jazdcov GPDA uznal, že komisárske remeslo nie je žiadna brnkačka, no v tomto prípade vraj nebolo nad čím špekulovať.

“Bolo to trochu zvláštne, že Max pred týždňom vyviazol s napomenutím,” ozval sa George Russell. “My zakaždým požadujeme konzistentnosť. Uznávame, že to nebýva zrovna najľahšie, ale prípad z minulého týždňa bol priezračne číry. Prečo to tak nedopadlo mi príde zvláštne.”