logo F1online.sk

Lawson chce zotrvať v F1: S ničím iným sa neuspokojím

Liam Lawson
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár20. 9. 2023

Zaskakujúci jazdec AlphaTauri a druhý muž šampionátu japonskej Super Formuly Liam Lawson sa v najvyššej motoristickej súťaži prezentuje v mimoriadne priaznivom svetle. Na vedenie „béčka“ Red Bullu spravil značný dojem, a to až do takej miery, že vo Faenze možno získa miesto na plný úväzok. Ako uviedol samotný Novozélanďan, s ničím iným sa neuspokojí a v nič iné ani nedúfa.

Dvadsaťjedenročný rodák z Hastingsu zaskakuje vo Formule 1 za Daniela Ricciarda, ktorý si privodil viacnásobnú zlomeninu záprstnej kostičky. Novozélanďan, ktorý obsadil v minuloročnom šampionáte Formuly 2 solídne tretie miesto, si na prostredie kráľovnej motoršportu zvyká veľmi rýchlo a hneď vo svojom treťom vystúpení dokázal zabodovať.

Vedeniu AlphaTauri tým poriadne zamotal hlavu a keďže je všeobecne známe, že si talianska stajňa hodlá ponechať Daniela Ricciarda, Lawson sa o svoje miesto pod slnkom pobije s Júkim Cunodom, ktorý háji farby v súčasnosti posledného tímu Poháru konštruktérov už tretiu sezónu za sebou.

Zatiaľ čo istá časť formulovej obce považuje za favorita na miestenku v AlphaTauri pre rok 2024 Lawsona, nemalá skupinka odborníkov sa nazdáva, že si v hierarchii druhý tím Red Bullu ponechá Cunodu. Tak či onak, jedno je isté: Lawsonovi už „ejednotka“ počas krátkeho pôsobenia zachutila a udržať sa v nej bude usilovať zubami-nechtami.

„Ochutnal som niečo, do čoho som sa zamiloval,“ nechal sa počuť Liam Lawson. „Nazdávam sa, že s ničím menším sa už neuspokojím. Terajšiu príležitosť sa snažím využívať na maximum. Uvidíme, čo sa stane [v budúcej sezóne], ale je veľmi zriedkavé dostať príležitosť jazdiť vo Formule 1. Ja som ju dostal, takže sa z nej usilujem vyťažiť maximum.“

Aj keď si Lawson pretekanie v F1 užíva plnými dúškami, v šampionáte Super Formuly, ktorý má momentálne prestávku, okupuje skvelú druhú priečku a prvenstvo v tejto súťaži má na dosah ruky. Pokiaľ sa ale Ricciardo do momentu, kým sa japonská séria nevráti na záverečné dve podujatia, nestihne zotaviť zo zranenia, Novozélanďan by mohol prísť o možnosť zabojovať o titul v tomto pomerne uznávanom seriáli. Zdá sa však, že si takýto scenár nepripúšťa.

„Domnievam sa, že do posledného kola Super Formuly zostáva dostatok času na to, aby sa Daniel vrátil,“ poznamenal. „Jeho stav sa momentálne posudzuje od pretekov k pretekom, ale platí, že by som to mal stihnúť.“

Lawson zaknihoval minulý víkend vôbec svoje prvé body vo Formule 1, a to na trati, na ktorej nikdy predtým nejazdil. Ako však priznal, okruh Marina Bay patrí medzi jeho najobľúbenejšie a za počítačom či na simulátore si v Singapure zajazdil až-až.

„Tieto nočné preteky sa mi ako dieťaťu vždy veľmi páčili,“ priznal. „Môj otec mi každý rok od mojich siedmich rokov sľuboval, že ma raz vezme na Veľkú cenu Singapuru, no nikdy sme tam nezavítali. Tento víkend sa mu to podarí – prídu obaja moji rodičia. Budem to však ja, kto ich vezme do Singapuru,“ povedal ešte v priebehu minulého týždňa Lawson.

Súvisiace články