logo F1online.sk

Vasseur krotí nadšenie: Nenašli sme päť desatín

Carlos Sainz a Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 9. 2023

Ferrari pripravovalo všetkých na katastrofu, ale zo Singapuru odchádza ako víťaz. Vo Formule 1 sme zvyknutí na prekvapenia, ale takýto zvrat udalostí nečakal snáď ani ten najväčší fanúšik Scuderie. Niektorí majú takú veľkú radosť, že považujú Singapur za bod zvratu, ale takéto superlatívy boss stajne Frédéric Vasseur absolútne odmieta.

Keď sa Ferrari predstavilo v tomto roku na okruhu s vysokými požiadavkami na prítlak, v podstate zakaždým to skončilo katastrofou. Na druhej strane, bol Singapur zase až takým prekvapením? Veď monopost SF-23 bol rýchly aj v Baku, ktoré má s okruhom Marina Bay mnoho spoločného.

Ferrari vyslalo po pretekoch niekoľko zvláštnych signálov a hovoria o zlepšení presne na tomto type okruhov. Frédéric Vasseur však všetkých rýchlo schladil slovami, že nejde o zázračný skok a zrýchlenie o pol sekundy.

„Po Zandvoorte bolo určite ťažké predstaviť si, že v Singapure budeme v takej dobrej forme, ale podľa mňa to tiež súvisí s dobrým víkendom v Monze z našej strany,“ povedal Vasseur po nečakanom víťazstve.

„Od prvého kola prvého tréningu sme v Monze aj v Singapure naberali sebadôveru, čo bolo tiež jednou z príčin tohto víťazstva. Veľmi nám pomohlo, že Carlos bol rýchly hneď od začiatku víkendu. Odviedol veľmi dobrú prácu od prvého do posledného kola,“ dodal Fred.

Pohľad na zlepšenie medzi Zandvoortom a Singapurom je naozaj nepredstaviteľný. Pre fanúšikov Ferrari by bolo veľmi lákavé veriť, že Scuderia objavila nejaký zázračný liek na všetky neduhy a čaká ich záver sezóny plný úspechov. Sám šéf tímu však varuje pred podobným uvažovaním.

„Myslím si, že musíme zostať pokojní,“ prehlásil Vasseur. „Keď sme mali ťažkosti, bolo pre nás dôležité nerobiť unáhlené závery, že všetko je zlé a musíme vykonať zmeny. Neprešli ani dva víkendy a už sú z nás hotoví majstri sveta.“

„Musíme zostať pokojní a zachovať si rovnaký prístup. Potrebujeme krok za krokom vyvíjať monopost, ale v tomto biznise neexistuje čarovný liek, vďaka ktorému zrýchlite o štyri desatiny alebo pol sekundy v jednom veľkom kroku. Keď chcete niečo také dosiahnuť, musíte urobiť veľa malých krokov.“

„Presne to si vážim na prístupe tohto tímu po ťažkom víkende. Myslím si, že práve po Zandvoorte sa nám možno podarilo odomknúť niečo, vďaka čomu lepšie chápeme nastavenie monopostu. Sčasti v Zandvoorte sme začali budovať tempo na Monzu a pokračovali sme v tom aj tento víkend,“ dodal Vasseur.