logo F1online.sk

Ricciardo má sedemnásobnú zlomeninu a nemusí stihnúť ani Katar

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 9. 2023

Otázka návratu Daniela Ricciarda do súťažného kokpitu nás všetkých zaujíma. Sme zvyknutí, že v súčasnej Formule 1 sa jazdci zriedkakedy zrania, čo je luxus, ktorý by sme nemali brať ako samozrejmosť. Austrálsky pretekár bude v Singapure prítomný, ale určite nebude pripravený naskočiť do kokpitu. Jeho rekonvalescencia podľa Helmuta Marka ešte potrvá.

Nehoda v tréningu na Veľkú cenu Holandska bude austrálskeho pretekára dlho mátať. Išlo však v prvom rade o veľkú smolu. Aj keď sme si vo Formule 1 odvykli od nejakých dlhodobých absencií, faktom zostáva, že Danielove zranenie je pomerne vážne.

Ricciardo však bude prítomný v Singapure, čo u fanúšikov vzbudilo nádej, že jeho návrat by mohol byť za dverami. Poradca Red Bullu Helmut Marko však všetkých rýchlo schladil vysvetlením, čo bude Austrálčan na okruhu Marina Bay robiť.

„Do Singapuru príde z čisto technických dôvodov a bude pracovať s inžiniermi,“ vyhlásil Rakúšan pre ServusTV. „Nebude prístupný médiám a nebude mať žiadne reklamné alebo iné aktivity.“

Aj keď oficiálne potvrdil Red Bull len Ricciardovu absenciu v Singapure, považujeme za veľmi pravdepodobné, že sa nebude môcť zúčastniť ani Veľkej ceny Japonska, ktorá nasleduje hneď ďalší týždeň. Podľa Marka by však čisto teoreticky mohla byť ohrozená aj jeho účasť v Katare.

„Je to komplikované. Utrpel sedemnásobnú zlomeninu, takže má v ruke sedem zlomenín. Má ho na starosti lekár, ktorý operoval Marca Marqueza,“ hovorí Marko.

„Očakávame, že dokopy bude chýbať šesť týždňov. Priviedli sme Liama Lawsona, čo je špičková náhrada. Určite nechceme nič riskovať,“ dodal poradca Red Bullu.

O šesťtýždňovej prestávke hovoril v čase Veľkej ceny Holandska aj šéf AlphaTauri Franz Tost. Ak by sa tento predpoklad vyplnil, Ricciardo by sa nemusel vrátiť do kokpitu ani na Veľkej cene Kataru, ktorá sa uskutoční presne šesť týždňov po Holandsku.

Súvisiace články