logo F1online.sk

Sauber bude v roku 2024 pokračovať s nezmenenou jazdeckou dvojicou

Kuan-jü Čou a Valtteri Bottas
© XPB Images/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 9. 2023

Zloženie štartového roštu sezóny 2024 sa nám pomaly uzatvára. Pred štartom Veľkej ceny Singapuru potvrdil tím Alfa Romeo – v roku 2024 bude niesť iné meno –, že aj v budúcom roku bude pokračovať s Valtterim Bottasom a Kuan-jü Čouom.

Ešte nevieme, aké meno ponesie stajňa z Hinwilu v roku 2024, ale môžeme očakávať, že sa vráti k tradičnému Sauber. Možno však nájde nového titulného sponzora, ktorý si kúpi výhradné právo na pomenovanie stajne. Podobne je na tom aj AlphaTauri, kde ešte neoznámili ani svoju jazdeckú dvojicu, ani názov stajne pre rok 2024.

Vráťme sa späť k švajčiarskemu tímu. Sauber v roku 2021 podpísal trojročnú zmluvu s Valtterim Bottasom. Skúsený fínsky pretekár si vraj dokázal vyjednať veľmi výhodnú dohodu a keď ju jeho zamestnávateľ chce ukončiť predčasne, má len veľmi obmedzené možnosti. V roku 2024 tak vstúpi do posledného roku svojej zmluvy a jeho zotrvanie aj v nasledujúcej sezóne pre nás nie je veľkým prekvapením.

Horšie na tom bol Kuan-jü Čou, ktorý aj keď nepodáva vyložene horšie výkony, nemá so Sauberom taký „vodotesný“ kontrakt ako Bottas. O budúcnosti čínskeho pretekára sa špekulovalo práve v súvislosti s finančnými problémami Sauberu, ktorý pred príchodom Audi potrebuje každý švajčiarsky frank a musí poriadne zapracovať na infraštruktúre stajne.

Vo štvrtok pred Veľkou cenou Singapuru však v Hinwile dali definitívnu bodku za špekuláciami a potvrdili v tíme oboch svojich súčasných pilotov.

„Cítim, že je pred nami vzrušujúca cesta, takže som šťastný a vďačný, že sa môžem tešiť na rok 2024. Tím sa formuje, panuje v ňom skvelá atmosféra a dobre si rozumiem s Čouom. Obaja sa navzájom tlačíme dopredu. V zákulisí prebieha ohromné množstvo práce a keď máme jazdeckú zostavu pripravenú na budúci rok, môžeme sa naplno sústrediť na zlepšovanie, ktoré začne už tento víkend v Singapure. Každý náš krok je krokom vpred. Sme motivovaní vydať zo seba zakaždým maximum, či už na trati alebo v továrni,“ povedal Valtteri Bottas.

„Predĺžiť zmluvu s tímom je skvelý pocit, zvlášť keď vieme, ako sa veci vyvíjajú. Som hrdý, že môžem byť súčasťou tímu Alfa Romeo F1 Stake a som vďačný za ich dôveru. Od prvého dňa som pracoval nesmierne tvrdo a tím je odhodlaný každý deň sa posúvať dopredu. Môj vzťah s Valtterim je naozaj dobrý a úzko spolupracujeme s tímom, aby sme sa spoločne posunuli vpred. Veľmi sa teším aj z príležitosti konečne pretekať s mojím tímom pred domácim publikom v Číne. Bude to skvelý okamih a som hrdý, že sa oň budem môcť podeliť so všetkými, ktorí ma podporovali,“ povedal po predĺžení svojej zmluvy Kuan-jü Čou.

Sauber vo svojom tlačovom stanovisku potvrdil aj zotrvanie Théa Pourchaira ako rezervného pilota stajne.

Súvisiace články