logo F1online.sk

AlphaTauri a Haas kopírujú Red Bull, do roku 2024 ho napodobnia všetci

Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 9. 2023

Dnes je už jasné, že koncepty Mercedesu či Ferrari, s ktorými vstúpili do sezóny 2022, neboli najlepšími riešeniami. Nová éra Formuly 1 sa nesie v znamení dominancie Red Bullu a ich riešenia sa ukázali ako najlepšie. Podľa správ motoristických médií práve tento tím kopírujú aj menšie tímy.

Je nemálo pravdepodobné, že v roku 2024 sa na Red Bull budú ponášať aj Mercedes či Ferrari. Tím McLaren v tomto roku ukázal, aký prudký pokrok sa dá dosiahnuť, keď si osvojíte niektoré kľúčové myšlienky dominujúceho tímu.

Neplatí to však len o veľkých stajniach, ale vývoj Red Bullu pozorne sledujú aj tí menší. Nemecký Auto Motor und Sport prišiel po Veľkej cene Talianska s informáciou, že tím Haas plánuje nasadiť na svojom domácom podujatí v Austine B-verziu monopostu VF-23, ktorá so sebou prinesie obrovské zmeny.

Tento scenár sa dal očakávať, keďže Haas, na rozdiel od Ferrari, ešte nesiahol po zmene konceptu a v pretekovom tempe sa priam neuveriteľne trápi. Zmena je len otázkou času, ale ako bude vyzerať? Nuž, podľa nemeckého magazínu nebudú v Haase kopírovať svojho dodávateľa a partnera, ale najúspešnejší tím súčasnej F1.

„Auto podstatne zmeníme, aby sme zistili, ktorým smerom sa potrebujeme vydať v budúcej sezóne,“ povedal šéf Haasu Günther Steiner. „Nech urobíme čokoľvek, už nedokážeme zlepšiť naše časy na kolo.“

Tým v podstate potvrdil, že starý koncept Ferrari narazil na svoj vývojový strop a zlepšovať sa dá už len veľmi ťažko. Reportér AMuS-u Michael Schmidt hlási, že na svojej domácej Veľkej cene USA predstaví Haas veľký balík úprav a auto „bude vyzerať viac ako Red Bull. Podlaha, bočnice aj kryt motora ponesú prvky najrýchlejšieho monopostu na rošte.“

Podľa nemeckého reportéra pôjdu koncepty Ferrari a Haasu na začiatku sezóny 2024 ruku v ruke. Uvidíme ešte, čo prinesú záverečné upgrady Scuderie v jesennej časti tohto ročníka, ale tento tím sa v súčasnosti už naplno pripravuje na Bahrajn 2024.

„Radikálna zmena uprostred sezóny je riskantná, ale ešte riskantnejšie by bolo až v Bahrajne zistiť, že niečo nie je v poriadku s nami zvolenou cestou. McLaren nám ukázal, že so zmenou konceptu môžete urobiť veľký krok vpred. Nemá zmysel pridávať nové diely na vaše súčasné auto a prešľapovať na mieste,“ povedal Steiner.

AlphaTauri takisto nasleduje Red Bull

Ďalším tímom, ktorý si osvojí koncept Red Bullu, je AlphaTauri. Táto informácia ani trochu neprekvapí, keďže nový generálny riaditeľ stajne Peter Bayer už pred časom avizoval, že vo Faenze získajú od svojho materského tímu všetko, čo dovoľujú pravidlá.

Aktuálne posledný tím Pohára konštruktérov chce už na nasledujúcej Veľkej cene Singapuru nasadiť veľký balík vylepšení, ktorý viditeľne posunie podobu monopostu AT04 bližšie k svojmu staršiemu bratovi.

„Vo Formule 1 neexistujú rýchle zisky,“ povedal Bayer v rozhovore pre PlanetF1.com. „V tomto roku sme boli svedkami neskutočných zmien vo výsledkovej listine, keď z ničoho nič Aston Martin poskočil nahor a potom McLaren vystrelil dopredu. Podľa mňa však skutočne pochopili, že filozofia Red Bullu je tá najlepšia.“

„My máme do Singapuru pripravený veľký balík vylepšení, ktorý bude nasledovať túto cestu a podľa mňa sa k nej v nasledujúcej sezóne priblížia všetky tímy,“ povedal Bayer.

Na otázku, či bude zmena filozofie AlphaTauri zrkadlom Red Bullu RB19, odpovedal jeden zo šéfov stajne kladne.

Súvisiace články