logo F1online.sk

Bayer: AlphaTauri si Ricciarda ponechá, potrebujeme jeho skúsenosti

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár8. 9. 2023

Daniel Ricciardo si hneď v treťom vystúpení po návrate do najvyššej motoristickej triedy privodil zranenie ruky, pre ktoré vynechá prinajlepšom niekoľko týždňov. Austrálčana počas jeho neprítomnosti dočasne zastupuje Liam Lawson, aktuálny líder japonskej Super Formuly, ktorý zapôsobil na Helmuta Marka. Má preto Ricciardo dôvod na obavy? Existuje šanca, že ho Novozélanďan v kokpite AlphaTauri nahradí? Pravdepodobne nie – aspoň  na základe vyjadrení, ktoré vypustil do éteru výkonný riaditeľ tímu z Faenzy Peter Bayer.

Zostava jazdcov AlphaTauri pre budúci rok je stále nepotvrdená. Pokiaľ by si Ricciardo neprivodil zranenie ruky, s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou by sa v nasledujúcom ročníku predstavil po boku Júkiho Cunodu.

Takto podľa niektorých „odborníkov“ nemá nič isté, obzvlášť preto, že jeho záskok Liam Lawson sa v „efjednotke“ vcelku uchytil. Dvadsaťjedenročný mladík skončil v pretekoch v Taliansku na jedenástom mieste, pričom za desiatym Bottasom zaostal len o niečo cez päť sekúnd.

Ricciardo si však po najnovších vyjadreniach výkonného riaditeľa AlphaTauri Petera Bayera môže zrejme vydýchnuť. Rakúšan sa totiž vyslovil, že priebežne posledný tím Pohára konštruktérov si víťaza dovedna ôsmich veľkých cien pre jeho skúsenosti ponechá a hoci ešte nie je nič definitívne spečatené, Austrálčan má dôvod na radosť.

„Razím názor, že nemôžeme len rozvíjať mladých jazdcov, ale taktiež musíme byť aj konkurencieschopní,“ povedal pre PlanetF1.com Peter Bayer. „Nazdávam sa, že na to, aby ste v dnešnej dobe boli konkurencieschopní, potrebujete mať jedného konkurencieschopného pretekára a jedného mladého [nováčika].“

„To je to, čo sa snažím dosiahnuť – mať v tíme tak skúseného, ako aj mladého pilota,“ poznamenal Rakúšan. „Mladý sa totižto čo-to priučí od skúseného jazdca, ktorý nám pomôže, ako nám napríklad enormne pomohol Daniel [Ricciardo], s nastavením auta.“

„Takže zatiaľ čo my dávame spätnú väzbu mladému jazdcovi, skúsený pretekár dáva spätnú väzbu nám a preto som presvedčený, že potrebujete práve takúto kombináciu pilotov,“ dodal Bayer.  

Súvisiace články