logo F1online.sk

Bottas chce jazdiť za Audi, no nemá nič isté: Veci sa rozhýbu až začiatkom budúceho roka

Valtteri Bottas
© XPB Images/Sauber Media Hub
Tomáš Masár
Tomáš Masár30. 8. 2023

O pôsobení v Audi, ktoré hodlá byť bezpochyby veľkým hráčom na štartovom poli, sníva viacero pretekárov, vrátane Valtteriho Bottasa. Tridsaťštyriročný Fín, ktorý kryl dlhé roky v Mercedese chrbát Lewisovi Hamiltonovi, dnes háji farby tímu z Hinwilu a verí, že ešte niekoľko sezón aj bude. Víťaz dovedna desiatich pretekov sa nazdáva, že či sa švajčiarsky celok rozhodne ďalej využívať jeho služby alebo nie, by sa mohol dozvedieť už čoskoro – konkrétne začiatkom budúceho roka.

Sauber, dnes ešte známy pod označením „Alfa Romeo“, pohltí v roku 2026 Audi. Nemecký gigant z Ingolstadtu však začne preberať opraty nad tímom s vyše 30-ročnou históriou už o niečo skôr, konkrétne od nasledujúcej sezóny.

Audi bude mať po novom hlavné slovo v zložení budúcej jazdeckej zostavy a koho sa Nemci rozhodnú uprednostniť, je nateraz otázne. Obaja pretekári Alfy Romeo – Bottas a Čou – sú presvedčení, že majú pomerne dobre vyhliadky na zachovanie si svojej sedačky, avšak v prospech Fína hovoria početné skúsenosti a dosiahnuté úspechy. Rodák z Nastoly tak môže spávať o čosi pokojnejšie než jeho čínsky náprotivok, no ešte ani zďaleka nemá vyhraté.

„Projekt Audi je skutočne zaujímavý,“ poznamenal Bottas, ktorý už dlhší čas otvorene prejavuje záujem o zotrvanie v Hinwile. „Jedná sa o seriózne zapojenie veľkého výrobcu automobilov. Je preto samozrejmé, že chcem byť súčasťou tohto projektu.“

„Audi začne tím po menšom finančne podporovať už od nasledujúcej sezóny,“ prezradil Bottas. „Za zmienku tiež stojí to, že počet zamestnancov neustále rastie. Tím vynakladá množstvo úsilia na to, aby bol v roku 2026 [na vstup Audi] plne pripravený.“

Aj keď čaká Sauber po zlúčení s Audi zrejme svetlá budúcnosť, nateraz tomu nič nenaznačuje. Sauber, respektíve do konca sezóny Alfa Romeo, okupuje v Pohári konštruktérov nelichotivé deviatu priečku a napriek početným novinkám nejaví známky zlepšenia.

Bottas však verí, že nie je všetkým dňom koniec a jeho súčasný zamestnávateľ by si mohol v tímovej súťaži ešte o niečo polepšiť. „Pre d začiatkom sezóny sme si stanovili za cieľ šieste miesto v Pohári konštruktérov, no teraz je isté, že sa nám to nepodarí,“ priznal na rovinu dvojnásobný vicemajster sveta.

„Naším novým cieľom je preto skončiť v šampionáte na siedmom mieste. Je to reálny cieľ, ale budeme musieť využiť každú príležitosť, ktorá sa nám [v zostávajúcich desiatich podujatiach] naskytne,“ doplnil Bottas.

Súvisiace články