logo F1online.skF1online.sk

Cunoda má ťažké srdce na riaditeľstvo pretekov: Neustále dostávam penalizácie, sťažuje sa

Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár30. 8. 2023

Zasadli si komisári na Júkiho Cunodu? Japoncovi sa nepáči, že dostáva omnoho viac penalizácií ako ostatní piloti na štartovom rošte. Tento trend sa potvrdil aj na podujatí v holandskom Zandvoorte, kde bol pretekár s číslom 22 potrestaný hneď niekoľkokrát – podľa vlastných slov vraj nezaslúžene.

Prvý trest obdržal Cunoda už v kvalifikácii. Pre blokovanie Lewisa Hamiltona počas rýchleho kola sa na štarte prepadol o tri priečky a do pretekov tak vyštartoval až z predposledného radu. Napriek tomuto hendikepu sa v nedeľu po dobu niekoľkých desiatok kôl pohyboval na bodoch.

Po ťukanci s druhým jazdcom Mercedesu Georgeom Russellom sa však komisári na Japoncovi vyvŕšili opäť a ruka v ruke so zle zvolenou pneumatikovou stratégiou [kedy nechalo AlphaTauri Cunodu vytrápiť sa päťdesiat kôl na mäkkých softoch, pozn. red.] si 23-ročný pretekár pohoršil a jeho nádeje na umiestnenie v top 10 sa definitívne rozplynuli.

„Myslím si, že sa jednalo o pretekový incident. Nemal som pocit, že by som si počínal agresívne,“ okomentoval po pretekoch Cunoda incident s Russellom, ktorého vytlačil v prvej zákrute. „Domnievam sa, že ku kontaktu nakoniec ani nedošlo. Som to však ja, kto dostáva neustále penalizácie,“ posťažovala sa aktuálna jednotka AlphaTauri.

Aj keď by sa jeden nazdával, že Cunoda „vďačí“ za nezdar v pretekoch predovšetkým komisárom, väčšmi sa o Japoncov prepad naprieč štartovým poľom podpísala už zmienená pneumatiková stratégia, ktorú však Júki pred pretekmi odobril.

„Na stratégii zotrvať na mäkkých pneumatikách sme sa zhodli azda všetci,“ poznamenal Cunoda. „Vo voľných tréningoch sa javila byť mäkká zmes dobrá, neočakávali sme, že výkonnostný prepad medzi novou a použitou pneumatikou bude taký markantný,“ priznal rodák zo Sagamihary.

„Tempo bolo dosť odlišné od toho, aké sme očakávali, takže nakoniec sa nami zvolená stratégia nevyplatila. Bavilo ma však bojovať s ostatný jazdcami.,“ utrúsil pretekár, ktorý sa v pretekoch napokon umiestnil až za Daniela Ricciarda zaskakujúcím Liamom Lawsonom.

„Škoda, že sme nedokázali maximalizovať výkon, obzvlášť v kvalifikácii,“ povzdychol si aktuálne sedemnásty muž šampionátu. „Tempo sme rozhodne mali, čo sme ukázali aspoň v pretekoch, kde sme mali aké-také šance [zabodovať]. Pred nasledujúcim víkendom som preto optimistický,“ doplnil Cunoda.

Súvisiace články

Diskusia