logo F1online.skF1online.sk

Odkopírujeme Red Bull, priznal bez okolkov výkonný riaditeľ AlphaTauri

Max Verstappen, Júki Cunoda a Valtteri Bottas
© Pirelli
Tomáš Masár
Tomáš Masár30. 8. 2023

AlphaTauri je čo do počtu bodov najhorším celkom na štartovom rošte. Napriek tomu, že prioritnou úlohou tímu z Faenzy nie je bojovať o popredné priečky, ale vychovávať mladé talenty, sa nádejní pretekári predsa len dokážu lepšie „predať“ a ukázať, čo sa v nich skrýva za predpokladu, že figurujú v strede balíka a nie niekde na chvoste štartového poľa. Peter Bayer, výkonný riaditeľ „béčka“ Red Bullu, si túto skutočnosť dobre uvedomuje, a preto sa pokúsi urobiť taliansku stajňu opäť raz konkurencieschopnou – a to aj za využitia nekalej praktiky, akou je bezpochyby kopírovanie súperov.

Hoci si AlphaTauri chcelo oproti vlaňajšku výkonnostne polepšiť, opak bol pravdou. Zatiaľ čo pred rokom obsadila Scuderia deviatu priečku, momentálne je až na priebežnom desiatom mieste, pričom má na konte len zúfale tri body.

Vo Faenze chcú preto pochopiteľne pristúpiť k razantným zmenám a neštítia sa vraj ani kopírovania. Podľa slova Bayera sa AlphaTauri od Red Bullu inšpiruje všetkým, čím len bude môcť – ako to koniec-koncov robia všetci ostatní.

„V budúcnosti dostaneme od Red Bullu všetko, čo umožňujú predpisy, a k Red Bullu sa pochopiteľne priblížime aj po dizajnovej stránke auta,“ vyslovil sa Rakúšan pre Sky Sports „Taliansko však samozrejme zostane naším sídlom,“ dodal pre Total-Motorsport.com.

„Všetko, čo sa momentálne deje v Taliansku – výroba, rozvoj personálneho zloženia tímu či správa financií – bude mať pod palcom aj naďalej sídlo v Taliansku,“ povedal Bayer, ktorý avšak pripustil, že mnoho operácií bude po novom prebiehať na britských ostrovoch v súčinnosti s materským Red Bullom.

„V súčasnosti už disponujeme malým sídlom v Bicesteri,“ poznamenal. „Na základe aktuálneho plánu hodláme presunúť tím aerodynamických návrhárov do Milton Keynes, kde následne zakotvia.“

Bayer v nadviazaní užšej spolupráce s Red Bullom nič nekalé nevidí. Všetko sa totiž bude údajne riadiť nastolenými pravidlami a hovorí, že obdobné partnerstvá nie sú v F1 žiadnou novinkou. Poukazuje pri tom na spojenectvo Ferrari a Haasu, bez ktorého by sa americký celok pravdepodobne nezaobišiel.

„Pozrite sa, ako spolupracuje napríklad také Ferrari a Haas,“ uviedol. „Laurent [Mekies] a ja sa usilujeme prísť s niečím obdobným, argumentujúc: ´Chlapci, rozhodneme nechceme prísť s niečím nelegálnym, ale sme si vedomí toho, že sa dajú učiniť určité kroky. Vidíme totiž, že sa to deje tak naľavo, ako aj napravo od nás,“ objasnil Bayer.  

Súvisiace články

Diskusia