logo F1online.sk

Taký debut zažije len málokto. Lawson sa však v Zandvoorte nestratil

Liam Lawson
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala28. 8. 2023

Je vôbec v padoku jazdec, ktorý by zažil premiéru v náročnejších podmienkach ako Liam Lawson v Holandsku? Novozélandský mladík bol bez akejkoľvek prípravy hodený priamo do hlbokej vody, no v akváriu plnom piraní sa okamžite naučil plávať a zvládol to so cťou.

Liam Lawson sa o svojom debute dozvedel len v piatok večer. Pred kvalifikáciou mal na prípravu len krátky tretí tréning, no aspoň sa oboznámil so správaním monopostu na mokrej trati. Samozrejme, zázrak z toho nevyčaroval. Nikto to od neho ani nemohol žiadať, keďže v AlphaTauri AT04 ešte nikdy nesedel, ba ani pred víkendom na simulátore. Lawson sa totiž vracal z pretekov Super Formuly v Japonsku.

V nedeľu by to mal ešte náročnejšie, keby sa aj celé preteky odjazdili na suchej trati. Počasie však malo iné plány a Lawson zažil mokrú trať, suchú trať aj prechodné podmienky.

“Mojím cieľom bolo odjazdiť všetkých 72 kôl,” prezradil Liam Lawson po skončení veľkej ceny. Z tohto pohľadu môže byť s trinástym miestom spokojný. “Bolo to také kadejaké. Podmienky sa úplne menili. Určite som sa necítil najlepšie, keď som prichádzal na štartový rošt a začínalo pršať.”

“Počas pretekov som sa však toho naučil veľmi veľa. Prvá časť nebola najlepšia. Stratili sme veľa času pri dvojzastávke a potom ten trest… Samozrejme, patrí to k tomu,” povzdychol si Novozélanďan, ktorého komisári penalizovali desiatimi trestnými sekundami za zdržanie Kevina Magnussena. Ako však vidieť na nasledujúcom videu, Lawson bol v tom nevinne. Keby neboli boxy v Zandvoorte také stiesnené, Magnussenovi by sa zrejme podarilo prejsť.

Trať následne začala schnúť a Lawson chytil rytmus. “V druhej časti som sa na mäkkej zmesi a v čistom vzduchu začal do toho dostávať, rovnako neskôr na intermediálkach. Určite som cítil väčšiu pohodu ako v sobotu.”

Na otázku, či cíti istú hrdosť na to, že za takých okolností doviezol auto domov, odpovedal súhlasne. “Áno. Keď sa takto zamýšľam, niektoré veci by som určite chcel spraviť lepšie, ale som celkom spokojný.”

Jedným z top momentov nedele bol istotne súboj s Charlesom Leclercom, veď kto sa môže pochváliť tým, že na svojej prvej veľkej cene útočil na Ferrari? Je pravda, že Leclerc jazdil s poškodeným autom a chýbalo mu približne 60 bodov prítlaku, no aj tak to bola pre nováčika v F1 veľká škola.

“Myslím, že on sa veľmi trápil na mäkkej zmesi, no keď som ho predbehol, on ma zakaždým na rovinke predbehol späť. Bolo to trochu frustrujúce, ale nazbierať takéto skúsenosti je fajn,” pochvaľoval si Lawson. “Mám pocit, že v týchto pretekoch som spoznal všetky možné situácie; mali sme viac pitstopov, pretekali sme koleso na koleso, pršalo, bolo sucho. Na zaučenie sa to bolo fajn.”

Súvisiace články