logo F1online.sk

Ricciardova zlomenina je vážnejšia. Určite vynechá Monzu a pravdepodobne aj Singapur

Daniel Ricciardo v nemocnici
© Instagram/Daniel Ricciardo
Milan Kubala
Milan Kubala28. 8. 2023

Počiatočný optimizmus vedenia Red Bullu postupne strieda realita. Zlomenina záprstnej kosti Daniela Ricciarda je napokon vážnejšia, než sa pôvodne predpokladalo. Austrálčan s určitosťou vynechá Veľkú cenu Talianska a je vysoko pravdepodobné, že nestihne ani Singapur.

Krátko po prvých Ricciardových vyšetreniach o jeho vyhliadkach informoval šéf AlphaTauri Franz Tost, ktorý prezradil, že normálnemu človeku trvá približne šesť týždňov, kým sa zotaví. Na druhý deň a vybavený ďalšími informáciami Christian Horner hovoril už o horizonte desiatich až dvanástich týždňov. Jeho cieľom by vraj mohla byť VC Singapuru, no aj tento termín sa už posúva.

Daniel Ricciardo v nedeľu podstúpil operáciu pod dohľadom uznávaného chirurga Xaviera Mira a večer už fanúšikov zdravil zo svojej nemocničnej izby, kde ešte pár dní zostane. Vo svojom príspevku zároveň prezradil, že lekári mu museli kosť vystužiť kovovou platničkou.

“Práve som sa bavil s jeho manažérom,” hovoril pred štartom VC Holandska generálny riaditeľ AlphaTauri Peter Bayer. “Operácia dopadla dobre, aj keď zlomenina je vážnejšia, než sa očakávalo. V Barcelone zostane pár dní na pozorovaní. Držíme mu palce.”

Helmut Marko naznačil, že s Ricciardom by sme nemali počítať ani v Singapure, na fyzicky azda najťažších pretekoch v kalendári. “Žiaľ, fraktúra je komplikovanejšia, nie je to jednoduchá zlomenina. V noci dostaneme potvrdenie od lekárov, ale výhľad na nasledujúce dva preteky vyzerá zle.”

Christian Horner informoval o Ricciardovom stave o čosi podrobnejšie. “Do ruky mu vložili viacero skrutiek a platničku. Prebehlo to dobre a operácia bola úspešná. Kosť sa zlomila na viacerých miestach, ale bola to celkom jednoduchá procedúra. Teraz ide už len o jeho rekonvalescenciu.”

Na margo Ricciardových vyhliadok poznamenal: “Uvidíme, ale normálnemu človeku by zotavenie trvalo pár mesiacov. Pri jazdcovi F1 to je často oveľa rýchlejšie.” Kedy ho teda uvidíme späť v kokpite? “Najskôr si musíme počkať na to, ako bude prebiehať jeho rekonvalescencia, ale určite nie v Taliansku.”

AlphaTauri už na preteky v Taliansku chystá Liama Lawsona, ktorý cez víkend zažil svoju premiéru prakticky bez prípravy. “Vyzerá to tak, že Liam bude jazdiť aj v Monze, pretože si nemyslím, že by bol Daniel pripravený na preteky v Monze,” uviedol Franz Tost ešte pred tým, ako Ricciardovu absenciu v Monze potvrdil Christian Horner. “Cez týždeň ho pošleme na simulátor, aby sme ho pripravili na Monzu,” doplnil na margo Lawsona.

Súvisiace články