logo F1online.sk

Tost o Ricciardovi: Takéto zranenie sa bežne lieči šesť týždňov

Franz Tost a Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala26. 8. 2023

Zlomená záprstná kosť je veľkým škrtom cez rozpočet Daniela Ricciarda. Namiesto toho, aby Red Bull opakovane presviedčal, že si zaslúži miesto vedľa Maxa Verstappena, bude veľké ceny sledovať na televíznych obrazovkách. V najhoršom prípade totiž hrozí, že vynechá štyri až päť veľkých cien.

Presný rozsah zranení nepoznáme a momentálne netušíme ani to, či Ricciardo bude musieť podstúpiť operáciu. Ak by sa jej nevyhol, Austrálčan podľa zástupcov Red Bullu pôjde “pod nôž” Xaviera Mira, ktorý na jar veľmi pomohol Lanceovi Strollovi expresne rýchlo sa vrátiť do kokpitu.

“Je to také zlé, že nemôže jazdiť. Zlomil si záprstnú kosť na ľavej ruke,” prikývol dosluhujúci šéf AlphaTauri Franz Tost. “Isté je, že tu nebude jazdiť. Uvidíme, ako to bude vyzerať v Monze, ale možno bude musieť podstúpiť operáciu. Lekári o tom rozhodnú v najbližších dňoch.”

“Štandardná dĺžka liečenia je u bežného človeka šesť týždňov. On je však jazdcom Formuly 1,” pokračoval rakúsky rodák v nádeji, že sa z toho dostane skôr. Kalendár je totiž v najbližších týždňoch dosť nabitý.

Po dvojičke Holandsko-Taliansko budeme mať jeden voľný víkend, a následne kolotoč F1 vycestuje na dvojičku Singapur-Japonsko. Po ďalšej víkendovej pauze je na programe osamotený Katar. V najhoršom prípade tak Ricciardo môže vynechať štyri až päť veľkých cien. “Dúfam, že sa tento proces podarí skrátiť, pretože veľmi radi by sme ho čím skôr mali späť v aute.”

  • 27. 8. – VC Holandska
  • 3. 9. – VC Talianska
  • 10. 9. – voľný víkend
  • 17. 9. – VC Singapuru
  • 24. 9. – VC Japonska
  • 1. 10. – voľný víkend
  • 8. 10. – VC Kataru
  • 15. 10. – voľný víkend

“Tak či onak, stalo sa. Bola to zvláštna nehoda, pretože nemohol nič robiť. Piastri bol pred ním, vrazil do bariéry, a Daniel šiel priamo za ním. Nedokázal zareagovať a narazil,” hovorí Tost. “Povedal som mu, že celému tímu je to ľúto, a že odviedol fantastickú prácu. Mohol skončiť aj v najlepšej desiatke. Povedal som mu tiež, že sa do auta vráti hneď, keď sa jeho stav zlepší a bude schopný jazdiť.”

“Nemal by to brať príliš tragicky, aj horšie veci sa stávajú,” pokúsil sa voliť pozitívnejší tón 67-ročný Trinsan. “Taký je život. Tešíme sa na jeho návrat.”

Keď sa Daniel Ricciardo vrátil do padoku, snažil sa ukázať tradičný úsmev, ale bolo evidentné, že sa nerodil ľahko. “Občas sa pousmial. Má celkom dobrú náladu, aj keď ho trápia veľké bolesti. Je to dosť vážne zranenie. Dúfam, že sa dobre vyspí. Potom poletí za iným lekárom, aby videl aj inú analýzu, a až následne sa rozhodnú, čo ďalej.”

Súvisiace články