logo F1online.sk

Ricciardo si v druhom tréningu poranil ruku, zvyšok víkendu je v ohrození

Daniel Ricciardo s poranenou rukou
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala25. 8. 2023

Druhý piatkový tréning prerušila červená vlajka. Oscar Piastri a Daniel Ricciardo sa ocitli v bariérach, pričom pre druhého menovaného môže mať táto nehoda nepríjemné následky. Austrálčan musel zamieriť do nemocnice na vyšetrenia. Hrozí mu totiž, že zvyšok víkendu vynechá.

Prejazd klopenou treťou zákrutou absolútne nevyšiel Oscarovi Piastrimu z McLarenu, ktorý zostal stáť čelom k bariére a priamo v ideálnej stope. Daniel Ricciardo jazdil hneď za ním, no všimol si ho až v poslednej chvíli a nestihol sa mu už vyhnúť. Bezradný pilot AlphaTauri len sledoval, ako sa blíži bariéra.

V momente nárazu sa však volant strhol doľava a Ricciardovi spôsobil zranenie na ľavej ruke. V kokpite krútil hlavou, tím cez vysielačku informoval o svojich problémoch a problémy s rukou signalizoval aj maršalom. Po prehliadke v lekárskom centre na okruhu sme sa nedočkali dobrých správ. Podľa oficiálneho vyjadrenia FIA mal zamieriť do nemocnice na ďalšie vyšetrenia.

“S Ricciardovými výkonmi sme veľmi spokojní. Dúfame len, že si neporanil ruku. Momentálne je v nemocnici, kde ho čaká röntgen,” priblížil športový poradca Red Bullu Helmut Marko, podľa ktorého Ricciarda trápi bolesť.

Red Bull je preto pripravený na každý scenár. “Máme Ricciarda, ale máme tu aj Lawsona. Vždy musíte myslieť aj na plán B.”

Ak by Ricciardo v Zandvoorte nemohol pokračovať, podľa správ z padoku do úvahy prichádza aj návrat domáceho jazdca Nycka de Vriesa, dokonca ho nevylučuje ani samotný Marko. Najväčšie šance sa však dávajú spomínanému Liamovi Lawsonovi. Poznamenajme, že aby v nedeľu mohol štartovať, Lawson bude musieť absolvovať minimálne sobotňajšiu kvalifikáciu.

Prípadný výpadok by Ricciarda poriadne mrzel, pretože podľa najnovších vyjadrení Helmuta Marka sa zdá, že už-už strčil nohu do dvier Red Bullu. Vedenie červených býkov pred letnou prestávkou jednoznačne odkazovalo, že Pérezov kontrakt je pevný a Mexičan v tíme zotrvá aj o rok.

Teraz Helmut Marko mení rétoriku. “Aj v ďalšom roku chceme pokračovať s Pérezom, ale na to musí podávať patričné výkony. Znamená to, že musí zlepšiť svoje kvalifikácie. Ohľadom tohto roka je všetko jasné, ale pokiaľ ide o ďalšiu sezónu, tak uvidíme.”

“Vo Formule 1 nič nie je stopercentné, nič také neexistuje,” odkázal na margo Mexičanovho kontraktu, ktorý vyprší až po sezóne 2024. “V súvislosti s výkonnosťou sa vždy naskytnú situácie, ktoré treba prebrať. V Zandvoorte budeme diskutovať o tom, ako pokračovať. Potom budeme vedieť viac.”

Helmut Marko sa počas letnej prestávky stretol s Danielom Ricciardom, a v Zandvoorte sa podľa svedkov zhováral aj s manažérom Sergia Péreza. Zatiaľ však netušíme, čo bolo predmetom tohto rozhovoru.

Súvisiace články