logo F1online.sk

Bodovať môžeme len vtedy, keď budeme po všetkých stránkach perfektní, hovorí Bottas

Valtteri Bottas
© XPB Images/Sauber Media Hub
Tomáš Masár
Tomáš Masár22. 8. 2023

Alfa Romeo je jedným z tímov, ktorý v aktuálnej sezóne zaostáva ďaleko za očakávaniami. Zatiaľ čo vlani bodoval celok z Hinwilu na pomerne pravidelnej báze a v Pohári konštruktérov obsadil solídnu šiestu priečku, momentálne je až predposledný. Už po niekoľkýkrát sa síce hotuje, že prinesie početné vylepšenia, ktoré sa postarajú o výkonnostné zlepšenie, no dosiaľ sa balíky noviniek veľmi neosvedčili. Valtteri Bottas aj preto zostáva nohami pevne na zemi a prízvukuje, že cesta k bodom vedie len cez tvrdú, poctivú a dobre odvedenú prácu po všetkých smeroch.

V Belgicku to bola zase raz obohraná platňa. V Alfe Romeo sa síce nádejali, že sa im podarí po mesiacoch nezdaru zabodovať, no od tohto predsavzatia boli tak Valtteri Bottas, ako aj Kuan-jü Čou na míle vzdialení.

Valtteri Bottas sa preto nazdáva, že slov už bolo dosť a je potrebné prejsť k činom. Fín tvrdí, že pokiaľ si chce tím s vyše 30-ročnou históriou zachrániť renomé, nemôže sa spoliehať len na vylepšenia, ale musí ísť úspechu, ako sa hovorí, naproti a usilovať sa napredovať vo všetkých činnostiach.

„V oboch kvalifikáciách [v Spa] to bolo trochu chaotické,“ nechal sa počuť Valtteri Bottas. „Načasovanie nám zrovna nevyšlo a rovnako tak ani niektoré ďalšie veci. Určité je dôležité, aby na tom bolo auto z pohľadu tempa dobre, ale ak chcete získať body, musíte byť v dnešnej dobe perfektný. Takže aj to musí byť našim cieľom – pokúsiť sa veci urovnať.“

Alfa Romeo sa k výkonom, aké prevádzala vlani, nie a nie navrátiť. Ak by aj vylepšenia, ktoré predstaví švajčiarsky celok v Zandvoorte a Monze, predsa len fungovali, Bottas pripomína, že ani súperi nespia na vavrínoch a určite ešte nejaké to eso v rukáve skrývajú.

„Po prestávke síce s niečím prídeme, ale či sa to postará o rozdiel bude závisieť aj od toho, s čím prídu ostatné tímy,“ utrúsil víťaz desiatich veľkých cien. „Ak sa zlepšia, budeme opäť tam, kde sme.“

„Ak však prinesú vylepšenia len niektoré z tímov, tak budeme v prvej desiatke snáď o niečo pravidelnejšie. Nezáleží to len na nás,“ zdôraznil 34-ročný Fín. „Na papieri to však vyzerá dobre. Preto sa [na ďalšie preteky, pozn. red.] samozrejme teším,“ zakončil Bottas.

Súvisiace články