logo F1online.sk

Tímy F1 ma pozorne sledujú, hovorí Pourchaire. Siahne po Francúzovi Alfa Romeo?

Théo Pourchaire
© DPPI/Sauber Media Hub
Tomáš Masár
Tomáš Masár22. 8. 2023

Formula 1 by sa v budúcom roku mohla rozrásť o v poradí tretieho Francúza. Théo Pourchaire, aktuálny líder šampionátu Formuly 2, totiž eviduje záujem zo strany niektorých tímov. Najreálnejšie sa javí jeho prestup do Alfy Romeo, ktorej akadémie je členom už od roku 2019. Valtteri Bottas však disponuje ešte dvojročnou zmluvou a Kuan-jü Čou si doterajšími výkonmi pýta predĺženie kontraktu. Koho sa celok z Hinwilu rozhodne uprednostniť? Ponechá si Číňana alebo dá priestor nádejnému mladíkovi?

Do konca šampionátu F2 zostávajú tri kolá. Pourchaire, ktorý má v aktuálnom ročníku na konte len jedno víťazstvo, no i tak je lídrom, má pred druhým Fredericom Vestim dvanásťbodový náskok. Pokiaľ si prvenstvo udrží a bude sa tešiť zo zisku titulu, dvere do F1 by sa mu mohli otvoriť už v nasledujúcej sezóne.

Kam by ale zamieril? V Alfa Romeo si hodlajú ponechať Valtteriho Bottasa a zle to rozohrané nemá ani Kuan-jü Čou. Mohol by po Pourchairovi siahnuť aj iný z celkov? Podľa slov 20-ročného Francúza sa zdá, že áno.

Pourchaire sa nazdáva, že oproti svojim konkurentom disponuje miernou výhodou. Kdežto ostatní z pretekárov Formuly 2 majú zväčša po dvadsiatke, rodák z Provensálska oslávil okrúhliny len prednedávnom.

„Je to skvelé, pretože mi to pomáha smerom do budúcnosti, dokonca aj tímy Formuly 1 ma sledujú,“ vyslovil sa na margo svojho mladého veku Pourchaire pre Motorsport.nextgen-auto. „Súčasná sezóna v F2 je už mojou treťou, ale stále mám len devätnásť rokov [medzičasom už 20, pozn. red.] V Auguste budem mať dvadsať, čo zo mňa robí siedmeho najmladšieho na štartovom rošte.“

„Vo svojej tretej sezóne vo Formule 2 by som sa ani nepočastoval termínom ´pretekár´, aj naďalej som veľmi mladý.“ Napriek tomu, že Pourchairove dlhodobé vyhliadky sú priaznivé, zostáva nohami pevne na zemi a zdôrazňuje, že na šancu v F1 čaká množstvo ďalších, nemenej kvalitných jazdcov.

„Nemám toľko skúseností ako ostatní jazdci, ktorí absolvovali v F2 tri sezóny,“ priznal. „Tento rok sa však v aute cítim dobre a vďaka ART Grand Prix a Alfy Romeo, ktorej som rezervným jazdcom, sa neustále zlepšujem. Veľa som sa od nich naučil, a to je dobré.“

„Ako som už ale povedal, Vo Formule 2 pretekajú len dobrí jazdci a mnohí z nich si zaslúžia jazdiť v F1. Pretekajú na vysokej úrovni a poriadne na to tlačia. Musím sa preto sústrediť a naďalej na sebe tvrdo pracovať, aj keď som mladší ako ostatní,“ dodal Pourchaire.

Súvisiace články