logo F1online.sk

Záleží nám na zisku celkového druhého miesta, znie z Mercedesu

Lewis Hamilton
© Jiří Křenek/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 8. 2023

Ak skončíte druhý, tak ste vlastne prvý porazený, povedal raz múdro istý Enzo Ferrari. Napriek tomuto faktu však môže byť aj druhé miesto považované za úspech, napríklad v tíme Haas by si zaň aj ruku odtrhli. Aj taký obrovský a úspešný tím ako Mercedes chce radšej skončiť na druhom mieste než na treťom.

Samozrejme, druhé miesto v Pohári konštruktérov nemôže taká stajňa považovať za úspech, ale to ešte neznamená, že na ňom nezáleží. Ide o peniaze, prémie pre zamestnancov a je to tiež vec prestíže.

V súčasnosti sa však táto otázka predsa len dostala do inej roviny, keď vyššie postavenie v celkovom hodnotení znamená menej času na vývoj vo veternom tuneli. S neúspechom sa dnes dá kalkulovať a aspoň mierne zvýšiť svoje šance na zlepšenie v nasledujúcej sezóne. Podľa slov technického riaditeľa Mercedesu Jamesa Allisona to však jeho tím neurobí.

„Sezónu sme začali na vlne veľkých nádejí. Museli sme si však rýchlo začať zvykať, aká je naša skutočná strata na najlepších, ale následná reakcia tímu bola obdivuhodná,“ prehlásil Allison.

„Pomerne rýchlo sa nám podarilo zistiť, čo sme urobili nesprávne a odvtedy to napravujeme. Na začiatku roka sme boli štvrtý najrýchlejší tím a bolo veľmi frustrujúce sledovať, ako nás poráža náš vlastný zákazník. Pred nami bolo aj Ferrari.“

„Krôčik po krôčiku ich nechávame za sebou. Podieľa sa na tom každý aspekt, od stratégie cez inžinierstvo, spoľahlivosť, výrobu až po jazdcov, ktorí pravidelne premieňajú polovičné príležitosti na bodované umiestnenia,“ hovorí spokojne technický riaditeľ Mercedesu.

„Aj keď to nebol náš pôvodný cieľ, na zisku celkového druhého miesta nám naozaj záleží, najmä v druhej polovici sezóny, keď presunieme naše sústredenie na vývoj nového monopostu W15,“ dodal Allison.

Podľa jeho kolegu – v súčasnosti nadriadeného –, hlavného technického riaditeľa Mercedesu Mikea Elliotta bude ďalším cieľom tímu naučiť sa v druhej polovici sezóny čo najviac. Inžinieri chcú pozbierať veľa informácií a pomôcť tým pri vývoji nového monopostu.

„Je dôležité ukázať pokrok oproti minulému roku a dobre zakončiť sezónu. Naším cieľom je vyhrávať tituly. Bohužiaľ, v tomto roku sa nám nepodarilo dostať do takej pozície, ale v budúcej sezóne to chceme zmeniť,“ hlása Elliott odhodlane.

„Musíme nájsť správny balans medzi získavaním poznatkov so súčasným autom a snahou vložiť väčšinu nášho úsilia do budúcoročného monopostu. Sme inžinieri a zaujíma nás technológia. Ako raz povedal Niki, viac sa toho naučíte z prehier ako z víťazstiev. Mám pocit, že máme za sebou dlhú cestu a veľa sme sa naučili. Dúfam, že teraz máme k dispozícii potrebné poznatky, aby sme mohli pokračovať vo vývoji jedným smerom,“ dodal Elliott.

Súvisiace články