logo F1online.sk

Marko negarantuje Ricciardovi miesto v AlphaTauri: Máme alternatívy…

Daniel Ricciardo a Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 8. 2023

Aj keď v tomto roku neočakávame divokú „silly season“, niekoľko zaujímavých okienok na jazdeckom trhu nám zostáva otvorených. Zvlášť v zadnej časti poľa nemajú viacerí piloti garantovanú svoju budúcnosť a patrí medzi nich aj jazdecká dvojica Scuderie AlphaTauri.

Z Talianska už prenikli na svetlo sveta špekulácie o budúcnosti Júkiho Cunodu, ktorý by mal predĺžiť kontrakt s AlphaTauri, ale len o jeden rok. Neistý je aj osud Daniela Ricciarda. Samozrejme, pre mnohých ľudí je veľkým favoritom na zotrvanie v tíme, dokonca aj na prestup do Red Bullu, ale tieto myšlienky zatiaľ nepotvrdil žiadny zo zástupcov tímu.

Pre šéfov stajne z Milton Keynes je zatiaľ jasné len zotrvanie Maxa Verstappena a Sergia Péreza v hlavnom tíme aj v roku 2024. Miestenky v AlphaTauri sú vraj otvorené.

„Samozrejme, všetci vieme, aké má Daniel Ricciardo ciele,“ prehlásil poradca Red Bullu Helmut Marko v rozhovore pre Motorsport-Magazin s odkazom na Austrálčanovu ambíciu vrátiť sa do hlavného tímu a opäť sa postaviť zoči-voči Verstappenovi.

„Júki Cunoda sa zlepšuje a z veľkej časti sa mu podarilo zvládnuť vlastné emócie v priebehu pretekov. V súčasnosti je schopný podať počas veľkej ceny konzistentný výkon.“

„Máme však aj alternatívy, napríklad Liama Lawsona, ktorý je na celkovom druhom mieste v japonskej Super Formule a veľmi dobre sa mu tam darí. Od svojho prechodu do Japonska urobil vo svojom vývoji veľký pokrok,“ pochvaľuje si svojho novozélandského zverenca Marko.

Aj keď netušíme, čo majú v Red Bulle za lubom, minimálne vieme potvrdiť, že sú spokojní s rozhodnutím vyhodiť Nycka de Vriesa. Holandský pretekár nepodával špičkové výkony a faktom je, že za desať veľkých cien sa nedokázal dostať k Cunodovi tak blízko, ako sa to Ricciardovi podarilo už počas jeho prvého víkendu po návrate v Maďarsku.

„Zmena mala veľmi pozitívny vplyv z hľadiska nálady a motivácie v AlphaTauri,“ hovorí Marko. „Kým de Vriesova strata bola v priemere tri až štyri desatiny, v prípade Ricciarda je výrazne nižšia, ak vôbec môžeme hovoriť o nejakej strate.“

„Pred nami je posledných desať pretekov, počas ktorých budeme neustále sledovať vývoj. Cunoda mal veľmi dobré preteky v Spa, aj keď bol v daždi možno príliš opatrný v druhom sektore, čo mu zabránilo dosiahnuť lepší výsledok. Daniel zas nemal ďaleko na body v šprinte. Tento smer sa nám páči,“ dodal Marko.

Súvisiace články