logo F1online.sk

Horner: Ricciardo dosiaľ spĺňa všetky očakávania

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár12. 8. 2023

Pretekár, ktorý pred rokmi dokázal poraziť v rovnakom monoposte tak Maxa Verstappena, ako aj Sebastiana Vettela, teraz začína prakticky od nuly. Reč je o Danielovi Ricciardovi, Austrálčanovi, ktorému bola pred vyše dekádou predpovedaná veľká budúcnosť. Čo čert nechcel, nevydareným prestupom do Renaultu a vyhorením v McLarene si 34-ročný rodák z Perthu musí aktuálne zachraňovať renomé. A podľa Christiana Hornera sa to darí víťazovi ôsmich veľkých cien na výbornú.

Ricciardo, ktorého zámerom bolo vrátiť sa na štartový rošt až v roku 2024, napokon neodolal vábeniu AlphaTauri a tesne pred letnou prestávkou nahradil trápiaceho sa Nycka de Vriesa. V dvoch pretekoch, ktoré doposiaľ odjazdil, bol tímovému kolegovi Júkimu Cunodovi vyrovnaným súperom.

V Maďarsku mal od Japonca navrch, zatiaľ čo v Belgicku ťahal za kratší povraz. Ricciardovo pôsobenie v AlphaTauri však ešte len začína a treba mať na pamäti, že zatiaľ čo Cunoda je vo Faenze už riadne udomácnený, „Honey Badger“ si na monopost AT04 stále zvyká.

V každom prípade, dôležité je to, čo hovorí na Austrálčanovo počínanie najvyššie postavený muž v štruktúrach Red Bullu – Christian Horner. Brit sa zdá byť s výkonmi pretekára jazdiaceho pod číslom tri spokojný a hovorí, že Ricciardo spĺňa to, čo od neho v Milton Keynes očakávali.

„Myslím si, že spĺňa očakávania,“ vyslovil sa Horner. „Keď som videl, ako si počínal na testoch pneumatík v Silverstone, v tom momente sa očakávania na neho kladené zmenili a on ich všetky splnil,“ poznamenal 49-ročný Brit.

„Do AlphaTauri priniesol obrovské množstvo skúseností a možno aj určitý smer, akým sa má tím vydať, keďže disponuje početnými skúsenosťami a vyhral niekoľko veľkých cien. Osvedčil sa veľmi dobre.“

Zatiaľ čo na Hungaroringu Ricciardo predviedol skvelú stíhaciu jazdu po kolízii v prvom kole, v Spa bol vyškolený mladším tímovým kolegom, ktorý si pripísal bod za desiate miesto. Technický riaditeľ tímu z Faenzy Jody Egginton však vysvetlil, že držiteľ tridsiatich dvoch pódiových umiestnení si preteky v Belgicku nepokazil vyložené sám, ale ruku k dielu priložilo aj samotné AlphaTauri.

„Pre Daniela boli preteky v Spa náročnejšie, pretože ich veľkú časť zostal zaseknutý v premávke. Nedokázali sme ho dostať do voľného vzduchu, aby tak mohol zaznamenať silnú sekvenciu kôl, ako sa mu to efektne podarilo v Maďarsku. Bola to škoda. Jeho V šprinte však podal skvelý výkon a potvrdil tým, že napredujeme,“ povedal Egginton.

Doterajšie pôsobenie Ricciarda v AlphaTauri v stručnosti zhrnul aj šéf stajne Franz Tost: „Na aute máme stále čo zlepšovať, ale som presvedčený, že keď sa Daniel lepšie zoznámi s autom a pneumatikami, tak odvedie naozaj dobrú prácu,“ dodal Rakúšan.

Súvisiace články