logo F1online.sk

Horner chváli „bezohľadného“ Marka: Ak ho jazdec nedokáže vystáť, vo Formule 1 sa neuchytí

Christian Horner a Helmut Marko
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár6. 8. 2023

Christian Horner oceňuje na Helmutovi Markovi to, čo Rakúšanovi mnohí vytýkajú – tvrdosť a bezohľadnosť. Osemdesiatročný vyhľadávač talentov je totiž známy svojou nekompromisnou povahou a tým, že si servítku pred ústa rozhodne nedáva. Brit sa však nazdáva, že práve táto črta robí niekdajšieho pilota Formuly 1 takým výnimočným.

Helmut Marko je neoddeliteľnou súčasťou Red Bullu už od počiatku jeho existencie. Pri angažovaní mladých talentov do „béčkového“ AlphaTauri má vždy hlavné slovo a väčšinou sa nemýli.

Koniec-koncov, bol to práve on, kto pred pazúrmi Mercedesu ulovil Maxa Verstappena a priviedol ho do najvyššej motoristickej súťaže už ako sedemnásťročného. Ako sa časom ukázalo, tento risk sa Red Bullu vyplatil.

„Helmut pristupuje k juniorským jazdcom tvrdo, ale ak sa s tým nedokážu vysporiadať, v F1 sa neuchytia. Z hľadiska komunikácie je však nočnou morou každého manažéra. Keď sa rozohní, stačí ho mierne postrčiť a onedlho na to figurujete na titulnej strane novín,“ vyjadril sa uštipačne na margo svojho dlhoročného kolegu Horner.

„On sa proste riadi heslom čo na srdci, to na jazyku. V mnohých ohľadoch je veľmi podobný ako Niki Lauda, sú jedná a tá istá generácia a majú obdobný spôsoby vyjadrovania,“ ozrejmil 49-ročný Angličan.

„Má 80 rokov a stále na sebe pracuje. Neustále sleduje každé preteky Formuly 3 a rovnako tak aj Formuly 2. Sústredene, priam nábožne sa zameriava na každý jeden z mladých talentov. Vždy som s ním mal veľmi priamy a dobrý vzťah,“ uzavrel Horner.

Súvisiace články