logo F1online.sk

Ricciardo pred Haasom uprednostnil AlphaTauri. Nehnevám sa na neho, tvrdí Steiner

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár6. 8. 2023

Bezprostredne po ukončení angažmánu v McLarene obdržal Daniel Ricciardo ponuku od Haasu. Austrálčan sa však namiesto toho, aby sa plahočil na chvoste štartového poľa, rozhodol pre ročný sabatikal s odôvodnením, že kývne len na ponuku top tímu. Ako sa nakoniec ukázalo, z nárokov po pár mesiacoch zvoľnil a so sklopenými ušami sa do Formuly 1 navrátil vo farbách AlphaTauri – celku, ktorý je aktuálne zúfalo posledný.

Napriek tomu, že 34-ročný pretekár pred časom nad Haasom ohrnul nos, lodivod amerického tímu sa na rodáka z Perthu nehnevá. Steiner si totiž uvedomuje, že Ricciardova vytúžená cesta do Red Bullu vedie práve cez AlphaTauri.

„Chcel, aby to vypálilo takto a vyšlo mu to,“ vysvetlil Günther Steiner. „Myslím si, že Daniel Ricciardo je veľmi dobrý chlapík, čo potvrdil tým, že vyhral pár pretekov,“ pokračoval 58-ročný inžinier. „V minulom roku sa trápil a ľahké to nemal ani pred dvoma rokmi. Niekedy potrebujete urobiť krok späť, aby ste sa dostali dva kroky vpred.“

Steinerove pochvalné slová už niečo znamenajú. Šéf Haasu je totiž známy tým, že vie byť poriadne tvrdý a servítku si pred ústa rozhodne nedáva. Svoje by o tom vedel povedať napríklad taký Mick Schumacher, s ktorým temperamentný Tirolčan doslova a dopísmena vyrazil dvere.

„Každý musí urobiť rozhodnutie, ktoré chce urobiť. My sme také učinili v minulom roku. Nepredĺžili sme jedného z našich jazdcov, na čo má každý svoj vlastný názor,“ poznamenal Steiner.

„Aký mám názor na to, že sa v AlphaTauri rozhodli, že angažovanie Ricciarda je najlepší spôsob, ako sa pohnúť vpred? Nemám na to žiadny názor. Proste vedia, čo robia. Domnievam sa, že sú na prijímanie rozhodnutí dostatočne kvalifikovaní.“

„Je zrejmé, že Daniel im rozhodovanie značne uľahčil. Minulý rok bol pre neho nesmierne ťažký, no v AlphaTauri panuje všeobecná zhoda, že keď v minulosti vyhrával preteky, tak tam nejaký talent musí byť,“ dodal Steiner.

Súvisiace články