logo F1online.skF1online.sk

Vráti sa Ricciardo do Red Bullu? Možno, no nie skôr, ako v roku 2025, avizuje Horner

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár5. 8. 2023

Sergio Pérez strávil v Red Bulle tri nanajvýš priemerné ročníky, počas ktorých bol Maxovi Verstappenovi vyrovnaným súperom iba sporadicky. Zväčša len ťahal za kratší povraz a väčšmi než na trati, vystrkoval lakte pred mikrofónmi novinárov. Tímu z Milton Keynes však Mexičanovo výkonnostné zaostávanie za dvojnásobným šampiónom dosiaľ neprekážalo. Holanďan by na základe svojich aktuálnych výkonov ovládol Pohár konštruktérov snáď aj sám, a nahradenie rodáka z Guadalajary tak nateraz nie je na programe dňa. Situácia sa ale môže zmeniť, a to v prípade, že sa súperi na rakúsky celok dotiahnu. Red Bull tak bude potrebovať silnú dvojku, ktorou by mohol byť Daniel Ricciardo.

Austrálčan by bral návrat do Red Bullu všetkými desiatimi. Víťaz dovedna ôsmich veľkých cien sa však bude najskôr musieť výkonnostne rehabilitovať v AlphaTauri, kde o potenciálnu miestenku v A-tíme zvedie boj s Júkim Cunodom.

Čoraz lepšie jazdiaci Japonec nemusí byť pre Ricciarda ľahkým sústom. Je pravdepodobné, že víťaz interného súboja vystúpi na piedestál, zatiaľ čo pre menej úspešného z dvojice bude porážka predzvesťou konca vo Formule 1.

Hrá sa o veľa, čo si obaja jazdci veľmi dobre uvedomujú – a rovnako tak si je dobre vedomý toho, že mu „smrť“ dýcha na krk, aj Sergio Pérez. Každý zo spomínaných pretekárov sa preto bude chcieť v nadchádzajúcom ročníku predviesť v čom najlepšom svetle a uzurpovať si sedačku po boku Maxa Verstappena.

Karty sú rozdané. Väčšina fanúšikov by v kokpite Red Bullu privítala Ricciarda, pričom návrat 34-ročného pretekára nevylučuje ani samotný Christian Horner. Vo farbách „červených býkov“ sa však večne pozitívne naladený pilot predstaví najskôr v roku 2025.

„Ricciardo sa do F1 nevrátil preto, aby sa stal dlhoročným pretekárom AlphaTauri na dobu najbližších piatich rokov, považuje to za najrýchlejšiu cestu, akou sa môže opätovne dostať do konkurencieschopného tímu,“ vyšiel s kožou na trh Horner.

„Jeho cieľom je jednoznačne miesto v Red Bulle, avšak k tomu môže dôjsť až v roku 2025, keď budeme mať voľné miesto. Daniel má odteraz do konca roka príležitosť ukázať, že nestratil formu, a potom sa sám rozhodne, či zotrvá na tomto miest ďalších dvanásť mesiacov, alebo nie.“

„Jazdci AlphaTauri sú tam, kde sú, preto, aby sa z nich stali potenciálni kandidáti na miesto v Red Bull Racing. Daniel si to veľmi dobre uvedomuje a bude to jeho cieľom, no nedôjde k tomu skôr ako v roku 2025,“ uzavrel Horner.

Súvisiace články

Diskusia