logo F1online.sk

Marko nechápe, čo bolo na de Vriesovom vyhadzove brutálne

Nyck de Vries
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 7. 2023

Nyck de Vries v týchto chvíľach začína novú kapitolu svojej kariéry. Holandský pretekár dlho čakal na svoju šancu vo Formule 1, ale keď ju dostal, dlho si ju neužil. Tento víkend sa jeho nástupca Daniel Ricciardo preháňa po belgickom Spa, kým Nyck zavítal do Londýna na záverečné podujatie Formuly E, kde pravdepodobne rokuje o svojom návrate do tohto šampionátu.

De Vries má podľa slov svojho manažéra na stole množstvo ponúk „aj z Formuly 1“. Pravdepodobne však ide zrejme „len“ o ponuky na testovacieho a rezervného pilota. Mercedes medzitým potvrdil, že by sa nebránil opätovnému nadviazaniu spolupráce.

Je trochu paradoxné, že de Vries sledoval v Londýne pilota Red Bullu, ako oslavuje titul. Novým majstrom sveta v elektrickom šampionáte sa totiž stal Jake Dennis, ktorý je aj jazdcom Red Bullu a pre tím pracuje na simulátore.

Tento tím, a zvlášť Helmut Marko, si však za svoje počínanie zlizli poriadnu dávku kritiky. Zaslúžil si Nyck de Vries takéto zaobchádzanie? Sto ľudí, sto názorov, a ten Markov je absolútne nekompromisný.

„Keď vám chýba výkonnosť, čo je na tom brutálne?“ pýta sa poradca Red Bullu v rozhovore pre Motorsport-Magazin.com. „S de Vriesom sme sa takto rozhodli, pretože jeho výkony stagnovali. Nepredviedol žiadny pokrok a nenaplnil očakávania.“

„Dali sme mu šancu. Na rošte však máte len dvadsať miest a nie každý môže byť pilotom Formuly 1,“ dodal Marko.

Keď de Vries prichádzal do AlphaTauri, avizoval šéf stajne Franz Tost, že by sa mohol stať lídrom. Aj keď mal v 28 rokoch na konte len jednu veľkú cenu, po dlhoročných skúsenostiach v najrôznejších motoristických disciplínach ho nikto v Red Bulle nepovažoval za nováčika. Na druhej strane je otázne, či by s ním zaobchádzali odlišne, keby bol o osem rokov mladší.

„Vo Formule 1 si vyskúšal monoposty takmer všetkých tímov, aj keď z rozličných období. Samozrejme, disponoval určitým know-how, ale to samo o sebe nestačí,“ povedal Marko.

Po príchode Daniela Ricciarda sú zdá sa všetci spokojnejší, teda okrem de Vriesa. Austrálčan zaujal svojimi výkonmi na Veľkej cene Maďarska a jeho príchod do tímu bol vraj obrovskou vzpruhou pre celé AlphaTauri. „Všetci majú teraz na tvárach úsmevy. Môžete vidieť, akí sú v práci spokojní.“

„Bola to morálna vzpruha, ktorú veľmi potrebovali. Franz Tost odchádza do dôchodku. Prišiel nový generálny riaditeľ Peter Bayer. Laurent Mekies príde začiatkom budúceho roka. Panovali tam určité nepokoje, aby nakoniec celú skupinu zasiahla smrť Dietricha Mateschitza. Ricciardov príchod je víťazstvom pre obe strany.“

„Vďaka skúsenému jazdcovi sa dozvieme, ako je na tom auto, aké dobré je AlphaTauri a aký dobrý je Cunoda, ktorý sa momentálne pohybuje v území nikoho. Vďaka Ricciardovi však vieme, na čom sme. Je to dôležitý referenčný bod pre skupinu, ktorá riadi dva tímy,“ vysvetlil Marko.

Súvisiace články