logo F1online.sk

Ricciardo držal bodované ôsme miesto: Prial by som si, aby boli preteky kratšie

Daniel Ricciardo
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 7. 2023

Daniel Ricciardo verzus Júki Cunoda, diel druhý. Samozrejme, obaja piloti AlphaTauri majú proti sebe na trati veľa ďalších súperov, ale zvlášť na začiatku Austrálčanovho pôsobenia v stajni z Faenzy je fascinujúce sledovať jeho porovnanie s tímovým kolegom.

Zatiaľ sa to vyvíja veľmi zaujímavo. Ricciardo v Maďarsku zdolal Cunodu v kvalifikácii aj v pretekoch, ale v Belgicku prišlo prvé zakopnutie. V piatkovej kvalifikácii porušil traťové limity a prišiel o svoj najrýchlejší čas, ktorý by mu stačil na postup do Q2. Z tohto minisúboja tak vyšiel víťazne japonský mladík, ktorý do nedeľných pretekov odštartuje zo sľubného jedenásteho miesta.

Ricciardo dostal v sobotu šancu na revanš a karta sa obrátila. Austrálčan postúpil do SQ2 a štartoval jedenásty, kým Cunodovi to ušlo asi o desatinu sekundy. Daniel bol v úvode šprintu v dobrej pozícii a držal bodované ôsme miesto, ale jeho monopost AlphaTauri objektívne nestačil na Mercedes Georgea Russella a Alpine Estebana Ocona, takže nakoniec skončil na nebodovanom desiatom mieste.

„Rozhodne tam boli okamihy, keď to vyzeralo celkom dobre. Lando vyšiel z boxov tesne predo mnou a ja som vedel, že McLaren je nastavený na oveľa vyšší prítlak. Hovoril som si, že v druhom sektore zmizne v diaľke a už ho neuvidím, ale v skutočnosti som sa dokázal držať pár kôl a videl som aj Ferrari pred ním. Nezvyšovali svoj náskok šialeným tempom,“ povedal po skončení šprintu Daniel Ricciardo.

„V tomto okamihu som sa cítil celkom dobre a keď Pérez vyšiel mimo trate, hovoril som si, že aspoň nateraz mám bod. Pár kôl pred koncom to však začalo byť veľmi zložité. Nedokázal som udržať pneumatiky pri živote a kým ostatní sa postupne zlepšovali, my sme sa začínali trápiť.“

„Nuž, prial by som si, aby boli preteky trochu kratšie, ale v každom prípade sme sa zas niečo naučili a môžeme sa pokúsiť pochopiť, prečo pneumatiky v závere odchádzali,“ dodal Daniel, ktorého George Russell predbehol na začiatku desiateho, a teda predposledného, kola.

Jeho tímovému kolegovi Júkimu Cunodovi nebolo v Maďarsku veľmi dospevu, keďže utrpel nepríjemnú porážku. V Spa sa sily trochu vyrovnali, aj keď japonský mladík skončil v sobotu na poslednom mieste. Pozornosti réžie pritom unikli jeho hodiny pri reštarte, keď takmer zostrelil Logana Sargeanta.

„Našťastie som neutrpel žiadne poškodenie, ale určite to bol veľmi zvláštny moment. Necítil som žiadnu priľnavosť na zadnej náprave. Podarilo sa mi však vyhnúť všetkým súperom a bariéram, takže som mal šťastie. Popravde, presne taký bol aj môj cieľ, pretože som štartoval zozadu a pri takýchto krátkych pretekoch som sa snažil auto v prvom rade doviezť do cieľa nepoškodené, pretože v nedeľu ma čaká dôležitejší deň,“ povedal Cunoda.

Súvisiace články