logo F1online.skF1online.sk

Akoby som nikdy neodišiel, pochvaľuje si prvý deň v práci Ricciardo

Daniel Ricciardo
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 7. 2023

Úsmev Daniela Ricciarda sa nám prinavrátil do padoku. Austrálsky pretekár dnes zažil veľký deň, keď sa vrátil po dlhých mesiacoch späť do kokpitu a s AlphaTauri absolvoval prvé dva voľné tréningy. Všetko prebiehalo podľa plánu a Danny si svoj návrat náramne užil.

Nebolo to však jednoduché. Ricciardovi návrat poriadne sťažuje počasie a nový formát. Nielenže sa v prvom voľnom tréningu takmer nejazdilo pre dážď, ale ešte majú tímy obmedzené možnosti, keďže tento víkend môžu počítať len s jedenástimi čerstvými sadami pneumatík, miesto obvyklých trinástich.

Ricciardovi to však radosť nepokazilo a po piatku rozdával, ako obvykle, široké úsmevy na všetky strany.

„Pohľad na výsledky nie je celkom relevantný,“ povedal o štrnástom mieste so stratou štyroch desatín na tímového kolegu Ricciardo. „Pre mňa bol dnešok o pocite v aute a zisťovaní, ako na tom som. Všetko mi bolo dosť povedomé.“

„Tento víkend čelím veľkej pozornosti zvonku, ale akonáhle som si nasadil prilbu a nasadol do auta, mal som pocit, akoby som nikdy neodišiel z F1. Bolo to pekné,“ dodal Daniel.

Napriek obmedzenému programu avizuje Austrálčan dobrý pokrok pri práci na nastavení monopostu, čo mu umožnilo zrýchliť a dobre sa naladiť pred sobotnou kvalifikáciou. „Myslím si, že zo seba stále môžem vyťažiť oveľa viac. Rozhodne som tiež v aute cítil veci, na ktorých môžeme zapracovať. Nateraz som dosť optimistický. Zdá sa, že aj Júki mal celkom dobrý deň, takže ak dáme všetko dokopy, čaká nás dobrá sobota,“ hovorí s nádejou Ricciardo.

„Na stredne tvrdých pneumatikách to nebolo najhoršie, potom na mäkkých to bolo o učení, ako poskladať kolo dokopy. Vo všeobecnosti som však mal v aute dobrý pocit. Sú tu veci, na ktorých môžem zapracovať ja osobne, a tiež veci, na ktorých zlepšovaní môžeme pracovať spolu s tímom,“ dodal Daniel.

Jeho tímový kolega Júki Cunoda zajazdil v piatok veľmi konkurencieschopný čas a skončil štvrtý, čo pre frustrované AlphaTauri znie ako sen. Ako sme však už povedali mnohokrát, s týmto formátom sú piatkové výsledky skrátka irelevantné.

„Bol to dobrý tréning a dobrý začiatok víkendu. Umiestnenie v najlepšej štvorke je pre nás v tejto sezóne niečo nevídané, ale auto bolo dobré, som spokojný s balansom a pretekové simulácie boli podľa inžinierov tiež celkom dobré. Samozrejme, toto nie je odraz skutočnej výkonnosti, takže nemôžem povedať, že sme vo výbornej pozícii, ale zatiaľ som celkom spokojný,“ povedal po piatku Cunoda.

„Daniel je veľmi skúsený jazdec a osemnásobný víťaz pretekov. Môžem sa od neho veľa naučiť a hneď od prvého tréningu bolo vidieť jeho sebadôveru,“ dodal japonský mladík na margo nového tímového kolegu.

Súvisiace články

Diskusia