logo F1online.sk

Cunoda prirovnal de Vriesa k postave Nikiho Laudu vo filme Rivali

Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 7. 2023

Cesta Nycka de Vriesa vo Formule 1 bola veľmi krátka. Holandský pretekár doplatil na nemilosrdnú jazdeckú politiku Red Bullu. Zaceliť dieru po Pierrovi Gaslym bolo pre neskúseného pretekára, napriek vyššiemu veku nováčika vo Formule 1, takmer nesplniteľná úloha. Helmut Marko neotáľal a do AlphaTauri posadil Daniela Ricciarda. De Vriesovi sa dostalo obhajoby a slov útechy z mnohých strán. Pridal sa aj jeho bývalý tímový kolega Júki Cunoda.

Napriek krátkej anabáze vo Faenze sa však Japonec od de Vriesa veľa naučil. Jeho spätná väzba vraj bola veľmi detailná, čo by ste možno nečakali od menej skúseného pilota. Cunoda ho dokonca prirovnal k postave Nikiho Laudu stvárnenej Danielom Brühlom vo filme Rush.

„Jeho spätná väzba bola po každej jazde veľmi špecifická a detailná. Nikdy predtým som takého jazdca nestretol, dokázal byť naozaj konkrétny a vysvetliť každý detail,“ povedal Cunoda.

„Už chápem, prečo v minulosti dosiahol toľko úspechov. V niektorých oblastiach, ktoré doteraz patrili k mojim slabinám, musím urobiť krok vpred. Nyck bol zrejme dobrým príkladom a dobrým referenčným bodom, čo musím v týchto oblastiach urobiť.“

„Najviac ma ohromil na minuloročnom teste v Abú Zabí. Dokázal popísať, ako sa správa predné krídlo pri prejazde cez zákruty. Takmer presne popísal, ako veľmi sa krídlo vychýlilo v nájazde do zákruty, a vysvetlil, prečo sa pre takýto ohyb auto správalo odlišne. Vysvetlil vplyv predného krídla a presne odhadol, čo robí,“ hovorí Júki.

„Videl som film Rivali – Niki Lauda poskytoval veľmi dobrú spätnú väzbu, takže možno je ako Niki Lauda,“ dodal Cunoda.

Japonský pretekár tiež dostal otázku, kde a ako sa dozvedel novinky o de Vriesovom konci a príchode Daniela Ricciarda, ktorý sa stane jeho tretím tímovým kolegom v AlphaTauri. „Povedal mi to Christian Horner tesne predtým, než novinky išli na verejnosť. Vlastne sme sa náhodou stretli v továrni a on mi to povedal.“

„Nejaký čas sa o tom špekulovalo. Nebolo to teda veľké prekvapenie, ale stále ma to prekvapilo. Bolo to rýchle,“ hovorí Cunoda.

„Písal som mu správu. Nevedel som, či robím dobre, ale povedal som mu svoj názor a tiež som mu poďakoval. Poslal mi naozaj peknú odpoveď. Sme priatelia, je to skvelý chalan a úctivý človek,“ dodal Júki.

Na otázku, či mal de Vries dostať viac času, odpovedal: „Myslím si, že väčšina z týchto desiatich veľkých cien sa uskutočnila na okruhoch, ktoré nepoznal, takže podľa mňa mal dostať viac času. Myslím si, že odvádzal celkom dobrú prácu až do samého konca. Z pohľadu na jeho časy a jeho správanie v tíme môžem povedať, že si postupne budoval sebadôveru,“ myslí si Cunoda.

Súvisiace články