logo F1online.sk

Podľa Hornera bol de Vries „provizórne riešenie“. Holanďan je vraj na ceste do Formuly E

Nyck de Vries
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 7. 2023

Holandský pretekár Nyck de Vries čakal na splnenie svojho sna o Formule 1 dlhé roky. Keď sa konečne dočkal, trval tento splnený sen len veľmi krátko. Bývalý testovací pilot Mercedesu od svojho prepustenia zaryto mlčí, ale médiá už informujú, že by sa čoskoro mohol opäť objaviť v elektrickej Formule E.

Na jednej strane to bolo zo strany Red Bullu príliš tvrdé, na druhej neboli de Vriesove výkony skutočne dostatočné. Helmut Marko ho presadil do kokpitu AlphaTauri, aj keď Christian Horner a Franz Tost mali iné predstavy. Napokon sa ukázalo, že poradca Red Bullu sa opäť mýlil.

De Vries prichádzal do Formuly 1 ako nováčik, ale vo veku 28 rokov ho už nemožno považovať za mladíka. Má dostatok skúseností, testoval s rôznymi monopostami F1 a s nemalými úspechmi pôsobil vo Formule E aj vo vytrvalostných pretekoch. Aj Christian Horner priznal, že sa na Nycka nepozerali ako na nováčika.

„Nyck je veľmi schopný jazdec, šampión Formuly E a Formuly 2. Má taktiež množstvo skúseností,“ povedal pre podcast F1 Nation šéf Red Bullu. „Už nie je mladý jazdec. Z môjho pohľadu nezapadal do nášho juniorského programu a vždy bol len provizórne riešenie.“

„Pre Nycka to bola, samozrejme, ťažká situácia. Boli s ním spojené veľké očakávania, pretože napriek menším skúsenostiam vo Formule 1, je vo všeobecnosti veľmi skúsený jazdec.“

„Prevládol všeobecný názor, že Nyck nedokázal uspieť. Položili sme si otázku, aké sú naše možnosti, keď to chceme zmeniť? Z pohľadu Red Bullu bolo najzaujímavejšie zistiť, ako si bude počínať Daniel. Takéto rozhodnutie teda nakoniec padlo. Všetko sa udialo pomerne rýchlo a na Veľkej cene Maďarska ho uvidíme v kokpite,“ povedal Horner.

De Vries od svojho prepustenia z Red Bullu mlčí, ale podľa informácií portálu The Race sa v zákulisí rokuje. Je zrejmé, že pre Holanďana kariéra vo Formule 1 aspoň nateraz skončila. Podľa britských zdrojov by mohol mať namierené späť do Formuly E, kde sa francúzsky pretekár Norman Nato dozvedel, že v budúcej sezóne nebude pokračovať s tímom Nissan. Jeho odchod má byť práve jedným z dôsledkov udalostí na trhu vo Formule 1 a Japonci vraj v novej sezóne budú chcieť vo svojich kokpitoch duo Nyck de Vries – Oliver Rowland.

Súvisiace články