logo F1online.sk

Ricciardo na testoch ohromil: Po siedmich kolách jazdil časy, ktoré by stačili na prvý rad

Daniel Ricciardo a Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 7. 2023

Návrat Daniela Ricciarda bude na Veľkej cene Maďarska pútať najväčšiu pozornosť. Jeho vymenovanie bolo náhle, ale nie príliš prekvapivé. Austrálsky pretekár nahradí v kokpite nevýrazného Nycka de Vriesa, ktorého Red Bull vykopol už po desiatich pretekoch. Podľa Christiana Hornera je tím stopercentne presvedčený, že sa vracia Ricciardo známy verejnosti z Red Bullu, nie z McLarenu.

Boss Red Bullu bol pred Veľkou cenou Maďarska hosťom podcastu F1 Nation a otázky, samozrejme, mierili na tému jazdeckej rošády. V Maďarsku uvidíme v kokpite Daniela Ricciarda, ktorý nahradí nevýrazného Nycka de Vriesa. Od jeho prepustenia sa na verejnosti ozvali postupne Helmut Marko, Daniel Ricciardo a Christian Horner, kým Holanďan stále mlčí.

„V posledných rokoch som skutočne nespoznával Daniela, na ktorého sme boli zvyknutí a s ktorým sme vyrástli,“ povedal Horner. „Po Abú Zabí prišiel do továrne a jazdil na simulátore. Bola to katastrofa. Osvojil si všetky možné zlozvyky.“

„Postupne sme ho rozobrali a s každou jazdou sa zlepšoval. Jeho sebadôvera postupne rástla do takej miery, až sa celkom vyrovnal jazdcom hlavného tímu,“ povedal Horner sebavedomo.

Red Bull je, zdá sa, stopercentne presvedčený, že sa Ricciardo vráti vo svojej starej forme. Na testoch Pirelli po skončení VC Veľkej Británie zasadol Daniel prvýkrát aj do skutočného monopostu a bolo rozhodnuté. Red Bull sa rozhodol nestrácať čas s de Vriesom a okamžite posadil do AlphaTauri Ricciarda.

„Na teste v Silverstone nás neskutočne ohromil. V tomto aute nikdy nejazdil a v kokpite nesedel sedem mesiacov, ale v treťom či štvrtom kole dosiahol čas, ktorý bol v jednej sekunde za časmi jazdcov nášho tímu. Jeho sebadôvera stále rástla. Následne pri jeho prvom výjazde na porovnateľných pneumatikách, čo bolo asi jeho siedme kolo celkovo, zajazdil čas, ktorý by ho dostal do prvého radu na štarte pretekov. Bolo to niečo ohromujúce,“ hovorí Horner.

Šéf Red Bullu tak potvrdil, čo sa v médiách písalo v ten osudový deň. Je zrejmé, že šéf stajne už po prvej hodine testov telefonoval Helmutovi Markovi, aby mu zvestoval, čo Daniel predvádza v kokpite Red Bullu. Rakúšan vraj následne volal de Vriesovi a informoval ho, že v tíme skončil. Aj Horner potvrdil, že sa rozhodli veľmi rýchlo.

„Všetko sa udialo trochu rýchlejšie, než sme očakávali,“ povedal šéf stajne o oficiálnom oznámení, ktoré vyšlo ešte v čase prebiehajúceho testu. „Helmut hovoril s Nyckom asi po jedenástich kolách testu v Silverstone.“

Znie to takmer neuveriteľne, ale Red Bull sa opäť rozhodoval rýchlo a opäť so svojím bývalým jazdcom poriadne „zatočil“. Podľa Hornera však Ricciardo vedel, že keď si bude počínať dobre, tak dostane šancu.

„Samozrejme, že pred testom sme s ním trochu diskutovali. Vedel, že keď si bude počínať dobre, dostane miesto v AlphaTauri, pretože s Nyckom sa veci nevyvíjajú tak, ako sme dúfali. Daniel bol pripravený a ochotný urobiť jeden krok vzad, aby následne mohol spraviť dva kroky vpred,“ povedal Horner.

Na pozore by sa tak mal mať aj Sergio Pérez, ale šéf Red Bullu ani slovkom nenaznačil, že by sa v tíme chystali urobiť nejaké zmeny. Mexičan má platnú zmluvu aj pre rok 2024 a zo súčasného pohľadu to vyzerá, že tím ju mieni dodržať.

„Sme s Danielom dohodnutí do konca tejto sezóny a momentálne nepremýšľame nad ničím, čo by bolo nad rámec tohto obdobia. Poslali sme ho na hosťovanie do AlphaTauri do konca sezóny. V budúcom roku budú pilotmi Red Bullu Max a Checo, ale vždy je dobré mať v zálohe ďalší talent,“ hovorí Horner.

„Myslím si, že Daniel sa na AlphaTauri pozerá ako na príležitosť uchádzať sa o miesto v Red Bulle v roku 2025; taký je jeho konečný cieľ. Skrz AlphaTauri pre neho vedie tá najlepšia cesta,“ dodal Horner.

Súvisiace články