logo F1online.sk

Lawson rozhodnutie Red Bullu chápe: Naskočiť v polovici sezóny by bolo náročné

Liam Lawson
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 7. 2023

Pred Ricciardom dáme prednosť niektorému z juniorov Red Bullu, hovoril ešte pred niekoľkými týždňami Helmut Marko na margo potenciálneho odchodu Nycka de Vriesa. Za preferovanú alternatívu bol považovaný Liam Lawson, ktorý v tejto sezóne pôsobí v japonskej Super Formule a so stratou jedného bodu na lídra drží aktuálne celkové druhé miesto. Aj keď Novozélanďan túži po kariére v F1, priznáva, že naskočiť do rozbehnutého vlaku by bolo nesmierne náročné.

Red Bull opäť raz nelovil vo svojej akadémii, v ktorej nemá žiadne supertalentované meno. Ajumu Iwasa a Liam Lawson vyzerajú nádejne, ale ich progres skrz juniorské kategórie nie je raketový. Iwasa však bojuje o titul vo Formule 2 a Lawson v Super Formule. Oba tieto šampionáty sú rozhodne veľmi prestížne.

Jedna vec je však naskočiť do kokpitu F1 uprostred sezóny a iná je začať „od píky“ na začiatku nového ročníka. Zrejme aj to zohľadnil Helmut Marko pri svojom rozhodnutí. Ak by menovaní mladíci splnili svoje úlohy a dokráčali až na vrchol, určite vstúpia do diskusie o jazdeckom zložení AlphaTauri (o rok už pod novým menom) v sezóne 2024.

„Vždy som mal v úmysle dokončiť sezónu tu v Super Formule,“ povedal pre Motorsport.com Liam Lawson. „Mojím cieľom je získať miesto v budúcom roku.“

„Naskočiť do Formuly 1 uprostred sezóny by bolo nesmierne náročné a pre AlphaTauri je lepšie získať skúseného pilota s dlhoročnými skúsenosťami vo Formule 1. Rozumiem teda tomuto rozhodnutiu.“

„Ja sa sústredím na Super Formulu. Akékoľvek šance na Formulu 1 vedú cez moje výkony tu. Musím teda dokončiť sezónu čo najlepšie a pokúsiť sa získať titul, čo zvýši moje šance. Musím sa uistiť, že urobím všetko, čo bude v mojich silách. Ak sa to napriek tomu nepodarí, budem si môcť aspoň povedať, že som nemohol urobiť viac,“ povedal Lawson.

Konkurencia však nie je slabá. Aj keď Red Bull mal vo svojej akadémii v minulosti viac hviezd, súperenie na diaľku s Cunodom, Iwasom a Ricciardom neslobodno podceniť. Nehovoriac o „americkej stope“, o ktorej sa v poslednom období špekuluje. Jazdiť vo Formule 1 by chcel prakticky každý, takže súperom je potenciálne každý, kto si v súčasnosti počína dobre.

„Potrebujem získať miesto, nezaujíma ma, komu patrilo predtým. Sústredím sa na Super Formulu a z Red Bullu mi takisto dali najavo, aby som sa sústredil na tento šampionát. Očakáva sa odo mňa, že získam titul, potom budeme diskutovať,“ hovorí Lawson.

„V tomto roku som zároveň rezervným jazdcom a na konci sezóny to budú už dva roky, čo som toto miesto získal. Som pripravený na Formulu 1 a chcem sedačku. Najprv sa musím sústrediť na svoju prácu tu, aby sa mi to podarilo. Všetko ostatné je mimo moju kontrolu,“ dodal Liam.

Súvisiace články