logo F1online.sk

Brundle: Ricciardova cesta nahor vedie cez Cunodu

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár14. 7. 2023

Hoci Ricciardov návrat do najvyššej motoristickej triedy bol na spadnutie už dlhšie, Martina Brundla „comeback“ Austrálčana poriadne prekvapil – avšak pozitívne. Formula 1 údajne bude za prítomnosti víťaza ôsmich veľkých cien lepším miestom. Ak  chce byť však večne usmiaty pretekár jej súčasťou aj v budúcnosti a vybojovať si opäť miesto v Red Bulle, bude sa vraj musieť v najbližších niekoľkých mesiacoch poriadne hecnúť a za každých okolností zdolať svojho nového tímového kolegu Júkiho Cunodu.

V utorok bolo oznámené, že Daniel Ricciardo sa po polročnej odmlke vracia do F1, a to vo farbách AlphaTauri, kde nahradí trápiaceho sa Nycka de Vriesa. Spoločnosť mu bude robiť Júki Cunoda, neustále sa zlepšujúci mladý Japonec.

Pokiaľ si chce Ricciardo svoje miesto vo Formule 1 udržať, respektíve opätovne získať miestenku v Red Bulle, bude musieť najskôr zdolať svojho mladšieho soka z krajiny vychádzajúceho slnka. Ak sa mu to nepodarí, s najväčšou pravdepodobnosťou sa vydá po stopách Nycka de Vriesa a „efjenotke“ dá navždy zbohom.

V každom prípade, azda neexistuje fanúšik, ktorý by nemal z návratu Austrálčana radosť. Rovnako nadšený je z ukončenia Ricciardovho polročného sabatikalu aj komentátor Martin Brundle.

„Som skutočne rád, že ho vidím späť, ale moja prvotná reakcia bola: ´Wau! Daniel do toho naozaj ide!´ Prekvapilo ma to,“ priznal 64-ročný Brit pre Sky Sports News. „Daniel vždy hovoril o tom, že stratil svoj entuziazmus a svoje nadšenie potrebuje získať späť. Preto si nemyslím, že by miesto v AlphaTauri prial len tak. Pravdepodobne je s tým spojená dohoda typu ´Splň toto a my zariadime tamto.´“

„Som si istý, že počas toho, ako sedel šesť mesiacov za simulátorom, ho fakt, že nie je súčasťou poľa, poriadne škrel. Plne preto rozumiem tomu, že sa chopil príležitosti byť jedným z dvadsiatich pretekárov na štartovom rošte. Som zástancom názoru, že Formula je po Ricciardovom návrate lepším miestom.  Vadilo mi, keď sa musel počas víkendu len tak pofľakovať.“

Pofľakovanie skončilo, prichádza návrat do reality a neľútostný boj medzi tímovými kolegami, ktorý jedného z nich vynesie na výslnie a naopak toho druhého odkáže do zabudnutia.

„Pre Daniela je návrat v pravdepodobne najpomalšom aute na rošte veľkým rizikom,“ poznamenal Brundle. „Cunodu musí nevyhnutne poraziť. Potrebuje ho poraziť tak v kvalifkáciách, ako aj v pretekoch, je to nevyhnutné a očakáva sa to od neho.“

„Možno dokáže s autom jazdiť nad jeho možnosti, ktovie. Ak dokáže z auta vyžmýkať maximum a pohybovať sa s ním niekde okolo desiateho miesta a udržať sa tam aj v pretekoch, možno to bude jeho spása,“ zakončil niekdajší pretekár Benettonu, McLarenu či Ligieru.

Súvisiace články