logo F1online.sk

Brutálna výpoveď de Vriesa podľa ESPN: Marko ho vraj vyhodil po telefóne

Nyck de Vries
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 7. 2023

Formula 1 je brutálny svet. Nie nadarmo nazval Ron Dennis prostredie šéfov tímov „klubom piraní“. Jednou z najväčších noviniek tohtoročnej sezóny je krutý odchod Nycka de Vriesa, nad ktorým Red Bull zlomil palicu už po desiatich pretekoch plných neuspokojivých výkonov. V sedle ho nahradí Daniel Ricciardo, ktorý podľa medializovaných informácií ohromil na testoch Pirelli do takej miery, že pomkol Helmuta Marka k okamžitému prepusteniu holandského pretekára.

Daniel Ricciardo dlho vo Formule 1 nechýbal. Red Bull tento týždeň vyhodil holandského pretekára Nycka de Vriesa, ktorý v doterajšom priebehu sezóny podával neuspokojivé výkony, a nahradil ho ostrieľaným Austrálčanom.

Napriek dlhodobo slabým výkonom šampióna Formuly 2 a Formuly E vraj Red Bull nekonal premyslene. Podľa informácií ESPN (tento zdroj má k Danielovi Ricciardovi dlhodobo dosť blízko) sa Ricciardov návrat „upiekol“ len v utorok počas testov Pirelli. Austrálčan vraj svojím výkonom ohromil natoľko, že Horner a Marko sa rozhodli okamžite konať.

Už reportér F1 TV Lawrence Barretto v utorok informoval, že Ricciardo jazdil na testoch časy, ktoré by ho v sobotnej kvalifikácii s prehľadom dostali do prvého radu. Samozrejme, pôsobí to trochu krátkozrako, keďže teploty a podmienky na trati, ktorá bola po celom víkende dobre nagumovaná, zrejme boli oveľa priaznivejšie než po sobotnom lejaku.

„V utorok sa veci dali neuveriteľne rýchlo do pohybu. Zdroje odhalili ESPN, že po prvej hodine testu telefonoval šéf stajne Christian Horner poradcovi Red Bullu Helmutovi Markovi, aby ho informoval o veľmi pôsobivom tempe Daniela Ricciarda. Marko mu zakrátko volal naspäť a povedal mu, že práve vyhodil de Vriesa. Napriek tomu sa predpokladá, že Holanďan tušil svoj osud už po nedeľnej veľkej cene,“ píše ESPN.

„Krátko po Markovom telefonáte sa o situácii dozvedelo niekoľko prominentných holandských novinárov, preto sa táto informácia objavila v utorok okolo poludnia. To primälo Red Bull promptne konať a zverejniť informáciu ešte popoludní, aj keď pôvodne sa tak malo stať neskôr tento týždeň.“

„Podľa všetkého bolo Ricciardovo tempo pozoruhodné. Najlepšie kolo, 1:27,415 s, bolo dostatočne rýchle, aby sa štyri dni predtým na Veľkej cene Veľkej Británie dostal do prvého radu štartového roštu. Jeden zo zdrojov prítomných na teste povedal pre ESPN, že porovnávanie časov je trochu ako miešanie jabĺk s hruškami – odlišné podmienky na trati, odlišné počasie, odlišné pneumatiky,“ píše ESPN.

„Nič to však nemení na tom, že Red Bull bol ohromený výkonom jazdca, ktorého mnohí po trápení v McLarene odpisovali. Presne toto chcel tím vidieť. Ricciardo pristúpil k testu smrteľne vážne a pripravoval sa naň od doby, čo mu tím túto príležitosť ponúkol. Postavil sa k tomu ako ku konkurzu na pretekársku sedačku a práve jeho výkon bol pre sled udalostí rozhodujúci,“ uviedla americká televízia.

Súvisiace články