logo F1online.sk

Marko vysvetľuje de Vriesov koniec: Nezlepšoval sa a ničím nás neohromil

Nyck de Vries
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 7. 2023

Príbeh Nycka de Vriesa bude ďalším zdvihnutým ukazovákom pre každého začínajúceho pretekára, ktorý sa upíše doktorovi Helmutovi Markovi. Holandský pretekár napodobnil osudy Kvjata, Vergna, Buemiho a ďalších, aj keď mnohých jeho predchodcov vyhodil po oveľa lepších výkonoch, než v roku 2023 podával de Vries.

Poradca Red Bullu si pripísal ďalší veľmi neúspešný transfer. Šampióna Formuly 2 a Formuly E podpísal po minuloročnom veľmi dobrom výkone na Monze, keď dokázal bodovať vo farbách Williamsu. Dobrého kamaráta Maxa Verstappena a dlhoročného pilota Mercedesu sa rozhodol upísať do svojho jazdeckého programu, ktorý v posledných rokoch upadal a nedokázal vychovať nádejných pretekárov pre pôsobenie v Red Bulle.

Celkom objektívne si priznajme, že Markov program kráča v posledných rokoch od jedného neúspechu k druhému. Sergio Pérez bol prvým pilotom Red Bullu po dlhých rokoch, ktorý nevyšiel z jazdeckého programu. Nepatril doň ani de Vries, ktorého výkony boli na začiatku sezóny 2023 vyloženým sklamaním.

„Podpísali sme s Nyckom zmluvu, pretože predviedol fantastický výkon vlani v Monze,“ povedal pre holandský De Telegraaf, na ktorý odkazuje portál Motorsport.com, Helmut Marko. „Očakávali sme, že bude prinajmenšom na úrovni tímového kolegu Júkiho Cunodu, ale to sa nestalo. V skutočnosti bol o tri desatiny pomalší a my sme nevideli žiadne náznaky zlepšenia.“

„Museli sme niečo urobiť. Prečo by sme mali čakať ďalšie dve veľké ceny, keď nevidíte žiadne zlepšenie? Nyck je skvelý chalan, ale skrátka nemal rýchlosť.“

„Má 28 rokov a množstvo skúseností, takisto mal možnosť zajazdiť si ako testovací jazdec s monopostami mnohých tímov Formuly 1. Podľa mňa ho nemôžete porovnávať s mladým nováčikom. Na konci apríla v Baku začal víkend veľmi dobre a ja som si hovoril, že jeho výkonnosť pôjde hore, ale opäť všetko zmaril ďalšou nehodou. Bohužiaľ, nezajazdil jediné fantastické kolo, ktorým by nás ohromil,“ skonštatoval Marko.

Ten do AlphaTauri posadí svojho strateného syna Daniela Ricciarda, ktorý sa stane najstarším pilotom tohto tímu od roku 1996, keď vo farbách Minardi odjazdil šesť veľkých cien Giovanni Lavaggi. Podľa Marka je tím stopercentne presvedčený, že 34-ročný Austrálčan našiel svoje staré „ja“.

„Počas testov pneumatík Pirelli jazdil Ricciardo konkurencieschopné časy na troch odlišných zmesiach pneumatík. Keby nemal rýchlosť, museli by sme zvážiť ďalšie možnosti,“ hovorí poradca Red Bullu.

„AlphaTauri na tom nie je dobre a v Pohári konštruktérov je na poslednom mieste. Museli sme niečo urobiť a pokúsiť sa o zmenu. Často sa v takýchto prípadoch siahne po výmene jazdca a Ricciardo prinesie tímu novú energiu,“ povedal Marko.

Súvisiace články