logo F1online.sk

Gaslyho úžasné víťazstvo: Nie som človek, ktorý by sa vzdával

Pierre Gasly
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala6. 9. 2020

Najšťastnejším mužom bol po pretekoch v Taliansku Pierre Gasly. Víťazstvo poriadne otriaslo jeho emóciami, no, samozrejme, v pozitívnom slova zmysle. Francúz zostal na pódiu dlhšie než je zvykom. Uvedomuje si totiž, že zisk pódia — víťazstva ani nehovoriac — je v tíme zo stredu poľa niečím, čo si treba ceniť. Bola to príjemná zmena po víťazstvách top trojky z minulých rokov, ktorá si už na ne akosi privykla.

Pierre Gasly prekonal niekoľko rekordov a zapísal sa do histórie vo viacerých ohľadoch. Stal sa napríklad prvým Francúzom od čias Oliviera Panisa, ktorý sa postavil na najvyšší stupienok. Panisovi sa to podarilo po nečakanom monackom víťazstve v roku 1996. Keďže to vtedy vôbec nečakal, musel si dokonca na večeru s princom Albertom požičať oblek.

Nuž a keby sa mal dnes Gasly zúčastniť podobnej večere, zrejme by musel postupovať rovnako ako jeho krajan. Jeho víťazstvo je mimoriadne prekvapivé — nikoho iného ako jazdcov Mercedesu, Red Bullu a Ferrari sme na pozícii víťaza nevideli od Austrálie 2013.

“Je to úžasné. Úprimne, nemám slov, je to neuveriteľné,” ťažko hľadal slová dojatý Gasly. Francúzovi sa podarilo získať svoje prvé víťazstvo ešte skôr ako Alexovi Albonovi, ktorý ho v Red Bulle takto pred rokom nahradil. “Počas posledných osemnástich mesiacov som si prešiel toľkými vecami — toto je lepšie, než čokoľvek, čo som čakal.”

“Nie som niekto, kto by sa v čomkoľvek vzdával. Vždy som za všetko bojoval už od čias, keď som bol v motokárach. Moja túžba byť lepší je veľmi silná. Nemám slov — je to úžasný deň! Od posledného francúzskeho víťaza uplynulo už toľko času! Nikdy by som toto nečakal, som veľmi šťastný!” usmieval sa rodák z Rouen, ktorému v nedeľu volal aj francúzsky prezident Macron. Gasly však naňho v toľkom zhone nemal čas a ozrejmil, že mu bude musieť zavolať neskôr.

“Tento tím mi dal toho toľko. Dal mi moju prvú príležitosť byť vo Formule 1, dal mi moje prvé pódium a teraz mi dáva aj prvé víťazstvo,” pokračoval po Sebastianovi Vettelovi druhý víťaz za béčkový tím Red Bullu. “Neviem im dostatočne poďakovať — všetkým v AlphaTauri a tiež v Honde. Toto je okruh náročný na výkon a skončili sme pred Mercedesmi, Ferrari aj Renaultmi. Je to úžasný deň.”

Pierre Gasly vyštartoval do pretekov z desiateho miesta. V úvode pretekov to na jeho víťazstvo vôbec nevyzeralo, Francúz sa pohyboval v strede štartového poľa. Potom však vyšlo na trať bezpečnostné vozidlo a nasledovalo prerušenie pretekov.

Vďaka skorej zastávke v boxoch vyrazil do druhej polovice pretekov z tretej priečky. Pred sebou mal Strolla a Hamiltona, no Hamilton musel kvôli trestu zamieriť do boxov. Lance Stroll sa mu vypratal z cesty hneď po reštarte, na ktorom stratil niekoľko priečok.

Gasly si vybudoval viac ako trojsekundový náskok, ktorý si dlho držal, ale v závere ho začal sťahovať Carlos Sainz. Keby mali preteky o jedno kolo viac, zrejme by ho aj predbehol. Ale nestalo sa tak.

“Gratulujem Pierrovi, je to preňho obrovský výsledok,” hovoril po pretekoch Lewis Hamilton. “Od vyhodenia z top tímu k porážke top tímu — naozaj sa teším spolu s ním.” Martin Brundle doplnil: “Dávid porazil Goliáša! Formula 1 potrebuje takýto výsledok.”

Súvisiace články